Невероятна аткрация се появи в морето край Бургас.Водолази инсталираха подводен

...
Невероятна аткрация се появи в морето край Бургас.Водолази инсталираха подводен
Коментари Харесай

Първият храм под водата се появи в морето край Бургас

Невероятна аткрация се появи в морето край Бургас.

Водолази инсталираха подводен параклис близо до остров Света Анастасия край Бургас. Атракцията към този момент чака феновете на рисковите прекарвания. До мястото ще може да се гмурка всеки, който желае, съобщи БТВ. 

„ Тази година събудихме остарял план, стартират преди 6 години. Пълноразмерен православен параклис, който да бъде потънал в региона на Бургарския залив и да стане място за гмуркане на водолази от България и целия свят. Той е с цялостни размери - 4 м дължина, 2 м широчина и 2,80 м височина, с православен кръст на кубето, с четири икони вътре, олтарен камък - същински параклис “, описа водолазът Стоян Димиров от клуб „ Приятели на морето “.

Параклисът е на дълбочина 15 метра и е на към 200 м от острова. Той е постижим както за гмуркачи с кислородна бутилка, по този начин и за така наречен фрийдайвъри. До него е сложена и статуя на светицата Анастасия, която е закрилница на острова.

„ Тя се намира отвън параклиса и е в цялостен човешки растеж – 180 см. Изработена от прочут наш ваятел, който работи в Италия и е доста красива “, добави Стоян Димитров.

Подводният параклис се намира до едноименния остров, а който желае да възпламени свещ може да го направи в храма на острова.

„ След това могат да се потопят във водата. Има икони на света Анастасия, света Богородица, Йоан Кръстител и Исус Христос. Има направена и олтарна маса. Лично имах удоволствието да се потопя до тези 15 метра, възприятието е необикновено. Бог е и под водата “, сподели Павлин Димитров, шеф на остров Света Анастасия.

До няколко месеца атракцията ще бъде изцяло налична. Тъй като късчето земя попада в „ НАТУРА 2000 “ и е покрай военноморска база Бургас, потопяването на атракцията е в съгласие с екоминистерството и военните.

Помислено е и за хората, които не могат да се гмуркат. Планира се в подводния парклис да бъде сложена уеб камера и всички да гледат какво се случва в действително време. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР