Невъзмутима от данните, които показват, че наемите в Истанбул са

...
Невъзмутима от данните, които показват, че наемите в Истанбул са
Коментари Харесай

Колко струва за вземеш жилище под наем в Турция

Невъзмутима от данните, които демонстрират, че наемите в Истанбул са се удвоили за една година, инструкторката по йога Черен Табак е изцяло подготвена да похарчи по-голямата част от заплатата си за жилищни разноски, когато предишния месец реши да потърси собствен личен дом, написа Ройтерс. Но сътрудниците по недвижими парцели й се изсмели, когато тя им е цитирала 6000 лири (410 долара) на месец, които уеб страница за парцели допуска, че са междинните стойности за апартамент с една или две спални в града.

Разочарована, 27-годишната дама към този момент се е отказал от търсенето, една от многото жертви на това, което някои експерти от бранша считат за зараждаща се жилищна рецесия, подклаждана от фактори, в това число висока инфлация, нестабилната лира, горещия пазар на парцели и непрекъснат приток на имигранти.
„ За да мога да си разреша тези наеми, би трябвало да си заставам у дома и да не разходвам нищо повече “, сподели Табак, която продължава да дели апартамент за 8 000 лири на месец с приятеля си. " Просто съм объркана и нямам вяра, че ще се оправи. "

Според Статистическия институт на Турция междинните наеми - които започнаха да порастват в цялата страна през декември, когато лирата доближи рекордно ниско равнище - са се повишили с 19,7% на годишна база през март.

Данните от уеб страницата за недвижими парцели EmlakJet и от съперника Sahibinden, оценени от университета Bahcesehir, демонстрират, че наемите съвсем са се удвоили през този интервал - само че доказателствата на място демонстрират, че даже това е подценяване.

Айфер Айдън, експерт по връзки с обществеността, сподели, че нейният хазяин я притиска да напусне жилището си, където заплаща 2500 лири на месец, от януари, с цел да може родственик да се нанесе. Тя откри, че наемите на сходни парцели в този момент са към 7 000-8 000 лири.
„ Преди харчехме една шеста от месечните си приходи за наем. Сега (на сходно място) трябваше да харчим една трета от приходите си за това, макар нарастванията на заплатите ни “, сподели Айдън.

Тя към този момент остава, само че други споделят, че са били принудени да изоставен жилище чартърен, макар закона, който не разрешава на наемодателите да изгонват наематели или да покачват наемите с повече от 12-месечната междинна инфлация, която доближи две десетилетия висок от 61% предишния месец.
 istock istock
Толга Идикат, основен изпълнителен шеф в EmlakJet, споделя, че някои притежатели на жилища употребяват облагите от наеми като средство за възобновяване на загубите от валутни курсове, като лирата е потънала с към 10% по отношение на $ през годината доникъде на март, откакто падна с 44% през 2021 година

„ Тези, които влагат в недвижими парцели, се съпоставят с $ и се пробват да усилят оптимално приходите си “, сподели той.

Много икономисти наблюдават неволите на лирата - и по-широките стопански проблеми на Турция - до поредност от неортодоксални понижения на лихвените проценти, основани предходната година от президента Тайип Ердоган в лицето на растящата инфлация.

Предлагат празни жилища да се употребяват против невисок наем

Серкан Гоненклер, икономист в брокерската компания Gedik Investment, сподели, че тези съкращения са изкривили цените на всички места и „ няма да е изненадващо цените на недвижимите парцели да продължат да се повишават “.

Йозгур Карабат, опозиционен народен представител, предизвести за " жилищния безпорядък ". Идикат сподели, че междинните месечни наеми са се нараснали с 95,5% до 3746 лири в цялата страна през годината до март и със 133% до 6116 лири в Истанбул - доста над минималната работна заплата от 4250 лири.
Турците към този момент харчат 61% от приходите си за наеми спрямо 47% през 2020 година, сподели той.

Като допълнение към рецесията, намаляващата строителна активност, дължаща се частично на COVID-19, значи, че единствено 500 000 нови жилища са излизали на пазара годишно през последните три години, спрямо годишното търсене нза 1 милион, сподели Идкат.
 istock istock
" Компаниите не желаят да построяват нови планове " частично заради скъпите вносни първични материали, сподели той, добавяйки, че даже и предлагането да се усили, евентуално ще отнеме до четири години, с цел да облекчи напрежението в жилищата. Агентът по недвижими парцели Тамер Гунгор сподели, че арестуваното търсене през пандемията в допълнение притиска наемателите. „ Никой не може да откри къщи и в случай че го направи, няма различен избор, с изключение на да заплаща високите наеми “, сподели той.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР