Неустойката за неизпълнението на приватизационния договор за Параходство Български морски

...
Неустойката за неизпълнението на приватизационния договор за Параходство Български морски
Коментари Харесай

Неустойките на Домусчиев към държавата за БМФ падат наполовина

Неустойката за неизпълнението на приватизационния контракт за Параходство " Български морски флот " (БМФ) се понижава на половина на 25 млн. лева Това заяви правния уебсайт " Лекс ". Исканата от страната (чрез Агенцията за обществените предприятия и надзор, наследила приватизационната агенция) от притежавания от Кирил и Георги Домусчиеви покупател на флота беше 53 млн. лева

Накратко, над петгодишната сага с опита на страната да санкции купувача е към развръзка с решение по средата. Сега страната би трябвало да реши дали е недоволна, т.е. ще изиска анулация и ще тръгне отначало на съд, или ще вземе 25 млн. лева незабавно. Този път компанията на Домусчиеви по-вероятно ще е склонна на заплати понижената сума. А " отстъпката " в санкцията е за сметка на потвърден по-висок тонаж на корабите, а няма смяна в глобата за по-малкия от контрактувания брой чиновници.
Още потвърден тонаж
Конкретното дело е от 2019 година, като разногласието сред страните за отчасти несъблюдение на приватизационния контракт и в частност реализиран ли е заложения тонаж на БМФ се води от години.

Сега, след няколко експертизи, в арбитража е било потвърдено, че към крайната дата, към която се регистрира осъществяването на контракта, са били в стадий на строителство в китайски корабостроителници, също би трябвало да бъдат регистрирани като разполагаем тонаж, изясни източник на " Капитал ".
Реклама
Според информацията на " Лекс " по делото са признати " десетки писмени доказателства, които удостоверяват, че регистрирания от " Кей Джи Маритайм Шипинг " АД (бел. авт.- купувачът на БМФ) и действително поддържан в БМФ междинен тонаж на корабите, е бил с над 200 хиляди тона по-голям от този, който е приела Агенцията за обществените предприятия и надзор ".
Петилетка в каузи
При приватизацията на БМФ през 2008 година купувачът на 70% от акциите " Кей Джи маритайм шипинг " се задължи в период от 10 години да влага 779.99 млн. лева в кораби, като поддържа средногодишно общ тонаж на корабите най-малко 1 300 000 DWT.

През 2016 година, две години преди приключване на 10-годишния период, " Кей Джи маритайм шипинг " завежда иск в Арбитражния съд към Българската търговско-промишлена палата, с който претендира така наречен стопанска нетърпимост и желае от арбитража да промени контракта, като понижи тонажа от 1.3 млн DWT на 880 хиляди DWT, a чиновниците от 2360 на 803 души.

В исковата молба е посочено, че в края на август 2008 година завършва олимпиадата в Пекин, с което завършва и потребността от един огромен размер товари (желязна руда, въглища, първоначални стоманени артикули цимент), които се импортират по море. Второто събитие е банкрутът на американската капиталова банка " Лемън брадърс ". Тоест почнала е международната икономическа рецесия, като са настъпили тежки времена за корабния бизнес.
Реклама
През пролетта на 2017 година Арбитражният съд при Българската търговско-промишлена палата излезе с решение, с което разреши договорът за приватизация на БМФ да може да бъде изменен. След обжалване през ноември 2017 година Върховният касационен съд приема, че арбитражът е надградил компетенциите си. Делото е върнато на Арбитражния съд, който го приключва, а Домусчиев заплаща близо 2.2 млн. лева разходи на Агенцията за приватизация. И казусът като че ли остава пропуснат.
Поредното дело
На 14 юли 2019 година АППК уведомява " Кей Джи маритайм шипинг ", че е начислена наказателна клауза от 52.252 млн. лева, и им дава тримесечен период да я платят. " Кей Джи маритайм шипинг " завежда иск пред Арбитражния съд на БТПП, като твърди, че неустойката по приватизационния контракт не се дължи, защото страната е получила заместваща полза. През декември, откакто най-сетне се е убедила, че Домусчиев няма да заплати непринудено, и малко преди приключване на давностния период, организацията също завежда иск против " Кей Джи маритайм шипинг " пред арбитража.

Сега решението на арбитража е дефинитивно и наложително за страните и предстои на наложително осъществяване, само че всяка от двете страни по разногласието има процесуалната опция да изиска анулацията му в идващите три месеца. За държавната организация това значи, че ще опита да получи цялата сума, само че след още няколко години и неразбираем излаз. Хипотетично може да излезе решение в другата прекаленост, че неустойката е оскъдна. Затова шансът в този момент да се стигне до заплащане наподобява огромен.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Калина Горанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР