“Нестихващите протести на българите у нас и в чужбина поставят

...
“Нестихващите протести на българите у нас и в чужбина поставят
Коментари Харесай

Президентът: Осъждам насилието над полицаи, но и категорично не съм съгласен да бият беззащитни граждани

“Нестихващите митинги на българите у нас и в чужбина слагат във фокуса на публичното внимание дейностите на службите за сигурност. На 2 септември България претърпя ден на принуждение. Изключително съм угрижен за десетките ранени служители на реда и граждани”. Това съобщи президентът Румен Радев на среща с ръководителите на Министерство на вътрешните работи и службите за сигурност, представен от БГНЕС.

“Обществото чака отговори: Защо бяха позволени провокатори в триъгълника на властта, за защитата на който дава отговор полицията и жандармерията? Има ли информация кои са хората провокатори, кой ги е изпратил? Защо органите на реда използваха брутална мощ над жители, които нямат нищо общо с провокаторите? Има фрагменти на служители на реда употребяващи нерегламентирани средства за въздействието над жителите? Будят въпроси някои условия към униформата на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, знаци, които насочат провокативни послания. Оставам отворен за диалог”, съобщи президентът.

„ Категорично съдя насилието над служителите на реда, само че и изрично не съм склонен служители на реда да бият беззащитни български жители. Това нанася сериозен удар върху моралните устои на обществото”, сподели Радев.

Темата на срещата беше ескалацията на напрежението по време на митингите в столицата на 2 септември, когато пострадаха доста униформени чиновници на реда и жители.

„ Изключително значимо е от тези дейности на Министерство на вътрешните работи по какъв начин ще се развие нашето общество. Дали ще продължим в руслото на демокрацията или по някакъв различен път? Но за това се желае доверие, добра връзка с българските жители “, счита Радев.

„ За положителното име на полицията, би трябвало да бъдат издирени и осъдени тези чиновници на полицията, които уронват нейния авторитет. Ако това не стане, поради такива единици ще пострада имиджа на цялата полиция. Нашата полиция е честна. Трябва да има правдивост и обществото да повярва. Българските жители би трябвало да живеят с чувството, че полицията подсигурява тяхната сигурност, а не е орган за репресии против тях “, сподели още президентът. /БГНЕС
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР