Несметни са Чудесата на България и за всеки родолюбец те

...
Несметни са Чудесата на България и за всеки родолюбец те
Коментари Харесай

Чудесата на България влизат в дигиталния свят

Несметни са Чудесата на България и за всеки патриот те са освен история, само че и бъдеще. Затова и всяка от общините у нас се стреми да разпространява старините на своя територия, да разива културния туризъм, да демонстрира и притегля гости към забележителностите си.

Кампанията на „ Чудесата на България “ на „ Стандарт “ извършва към този момент 10 години тази задача. Тя освен споделя историите на античните монументи, само че и

Визитната картичка на страната ни към този момент не са единствено дюните по морето или ски пистите. За последните 10 години България се изкачи на водещо място в европейската съкровищница и се трансформира в желана дестинация, с помощта на културно- историческия туризъм.

През март избрахме ТОП 10 на Чудесата на десетилетието - едни от най-привлекателните реконструирани обекти и знакови туристически дестинации. Още тогава декларирахме, че акцията поставя нов акцент, а точно тяхната цифровизация, тъй като единствено благодарение на младите гении и осведомителните технологии артефактите ни ще се пренесат непосредствено към бъдещите генерации.  

Как две разнообразни сфери от живота съжителстват положително в променения свят - е тематиката на интернационалния конгрес „ Културата и бизнесът дружно в цифровия свят “ проведен от самостоятелната медия „ Стандарт “ в партньорство с най-голямата рекламна организация М3 Комюникейшънс.

форумът събира представители на изпълнителната власт, представители на националния и европейски парламент, кметове, бизнес, донори, неправителствени организации, археолози, музейни и научни служащи, както и университетските среди. Акцентът на форума са бъдещето на българското културно – историческо завещание и опциите за културен туризъм, пречупени през призмата на цифровия свят.

На него ще бъдат показани опциите за цифровизация на културното ни завещание както с национално финансиране, по  европейски стратегии, в това число и с новата самодейност „ Баухаус “. А също по този начин и такива, в границите на годишната активност на „ Европа Ностра “ – най-голямата европейската неправителствена организация за отбрана на културното завещание, член на която е акцията „ Чудесата на България “.

еврокомисарят по нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша Мария Габриел, която е специфичен посетител на всичките ни мероприятия, свързани с 10-годишния празник на акцията. Изказвания ще създадат генералният секретар на " Европа Ностра " Снежка Михайлович, както и ръководителят на Българска академия на науките Юлиян Ревански.

Приветствия на форума ще създадат вицепрезидентът Илияна Йотова - дълготраен патрон на акцията " Чудесата на България, както и министърът на културата Велислав Минеков.

Извънредният и пълномощен дипломат на Кралство Мароко у нас Закия Ел Мидауи също ще поздрави участниците във форума като непрекъснат сътрудник на акцията.

Евродепутатът Искра Михайлов, която е и заместник-председател на политическа група " Обнови Европа " в Европейския парламент ще управлява панела, отдаден на опциите пред българските институции и компании, които се откриват с самодейността " Баухаус ". Участие в него ще вземат най-големите държавни специалисти по тематиката - заместник-министърът на културата Весела Кондакова и съветникът към министъра на районното развиване - проектант Георги Коларов.

Камарата на строителите, на архитектите също ще вземат присъединяване във форума, както и доста кметове.

Те ще дискутират опциите за цифровизация на културни планове взаимно с бизнеса и науката в последния панел, който ще се модерира от Мартин Захариев, изпълнителен шеф на Националния ръб по туризъм.

Основното изявление там ще е на министърът на туризма Стела Балтова, а съответни планове ще показват УНСС, УНИБИТ и Софийския университет, както и компании с отношение към опазването и развиване на културното завещание.

На форума ще бъдат наградени шест от най-големите чудеса на България - млади гении, които към този момент са популяризирали страната ни в доста надпревари и конгреси в разнообразни области.Ще бъдат наградени и кметовете, които осъществят цифрови културно-исторически планове и по този начин дават нови благоприятни условия за локалната стопанска система да стане по-устойчива и в интерес на хората.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР