Нещата са повече от любопитни и повече от скандални. Тази

...
Нещата са повече от любопитни и повече от скандални. Тази
Коментари Харесай

Еленко Божков пред ФАКТИ: В момента българската енергетика е такава невъобразима каша

" Нещата са повече от любопитни и повече от скандални. Тази реплика на активност на прокуратурата е неразбираема в този случай ".

Това сподели Еленко Божков пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ във връзка Топлоелектрическа централа " Бобов дол " и изгарянетo на боклуци там.

" От 1 юли влизат новите цени в енергетиката. Обикновено тогава се взема решение от Комисията за енергийно и водно контролиране кои централи ще вземат участие във образуването на цената за битовите консуматори. За да може да бъде ниска цената, това са главно атомната централа в Козлодуй и към този момент става противоречиво присъединяване на " Марица изток 2 ", тъй като тя би трябвало да купува излъчванията си от борсата, от свободния пазар, а това прави невероятно силата ѝ да бъде евтина. Същото се отнася и за " Бобов дол.

След като беше оповестен отчетът на работната група на КЕВР и се видя, че тъй като цената, която се желае от " Бобов дол " е доста висока, те няма да я включат в този контролиран микс, с който ще се обезпечава както работата на централите, по този начин и сила за битовите консуматори. Изненадващо обаче по-късно този отвод на комисията да включи " Бобов дол " в този микс централата прави ново предложение, в което внезапно цената на горивото, което ще се употребява пада с 23%. Как може да стане това, като се знае, че централата употребява въглища в басейна в Бобов дол и те се добиват там на една цена, която не може за три седмици да падне с 23%. Явно става дума за това, че ще се смени горивото. С какво може да се смени това гориво - само с боклуци, които бяха открити на територията на централата и които те се кълняха, че няма да употребяват ", сподели още Еленко Божков.

" Всичко се прави с някакви имитиращи и лъжовни маневри. Оказва се, че ще се изгарят 500 хиляди, по-късно най-любопитното е, че това позволение се дава от съда, надалеч откакто е излязло разрешението на КЕВР. И за какво никой от прокуратурата не се заинтересува да види по какъв начин внезапно по този начин падна цената на горивото в " Бобов дол " и той влезе в контролирания микс ", добави той.

" За мен това значи, че прокуратурата не си прави работата по този проблем за изгаряне на боклуци от централата на Ковачки Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", безапелационен беше Божков.

" Стана повече от ясно, че третото държавно управление на Бойко Борисов даде енергетиката на концесия на три групировки - едната е групировката на Христо Ковачки и неговия бизнес, другото е това, което е към Движение за права и свободи и корпулентния народен представител и на трето място - атомната енергетика попадна в ръцете на така наречен Румен Николов-Пашата, което, съгласно мен, също значи в огромна степен въздействие на Движение за права и свободи в атомната енергетика ", сподели Еленко Божков.

На въпрос какви боклуци се изгарят в " Бобов дол ", Еленко Божков отговори: " От това, което четохме в италианската преса това са боклуци, които се отхвърля да бъдат утилизирани (...), по регулаторни аргументи не могат да бъдат утилизирани. Италианската преса споделя, че това е бизнес на Калабрийската мафия - така наречен " Ндрангета ". Част от този бизнес е изнасянето им в други страни ".

Лили Маринкова напомни за свадите с проявлението на влакови композиции с въпросните боклуци, а Еленко Божков добави, че те са били снимани и на пристанището е Бургас. На въпрос дали сме създали връзка с италианските управляващи по проблема, Божков отговори: " Не мога да отговоря. За това би трябвало да приказва основният прокурор. Това е негова работа. Той трябваше да спре тези неща, а не да се занимава с показни акции и административна прокуратура да права от време на време така наречен " министър на екологията " в " Бобов дол ", където той да не прави нищо ".

" Лично аз като специалист през 2012 се срещнах с един любопитен феномен. Бях поканен от " УниКредит Виена " да оценя опцията те да кредитират български, в действителност италиански предприемачи, които да построяват фотоволтаична централа край Любимец - 16 мегавата, голяма централа. (...) Това, което ми направи усещане, когато започнах да проверявам целия план и неговото осъществяване, което беше консултантската ми работа - видях, че доста постоянно се повтарят товарителници с едни и същи серийни номера - т.е. имитира се строителство, с цел да се съблюдават периодите (...)

Срещнах се с извънредно грозни неща и измами, свързани с тази фотоволтаична централа. Естествено, " УниКредит Виена " не даде заем. Там имаше и български безнесмени, някои, от които бяха заемали преди този момент съществени държавни административни длъжности в предходни държавни управления ", описа Еленко Божков след въпрос дали тази италианска мафия навлиза в България.

" Все отново се надяваме, че под натиска на Greenpeace и на другите природозащитни организации, а и на всички жители това безсрамие ще спре ", сподели Божков, имайки поради изгарянето на боклуци в " Бобов дол ".

" В момента българската енергетика е такава невъобразима и рискова каша, че просто е доста значимо да се работи деликатно, да се разяснява, да се разисква с всички и да се завършват тези истории с потенциал и бъдеще на въглищни централи, а да се търси едно решение, което да е задоволително за всички и за страната.

Навремето - още 2014 година, тогаващният състав на КЕВР, в който влизах и аз се противопоставихме точно поради тази държавна помощ на дълготрайни контракти в двете американски централи " Марица изток 1 " и " Марица изток 3 ". Изпратихме тъжба до Европейска комисия, в това време държавното управление падна Жалбата ни беше заведена в Европейска комисия, тогава се смени и съставът на Европейска комисия. Нещата се замотаха, потулиха и по този начин в продължение на към този момент 6 години ", сподели Божков.

На въороса за какво европейските институции не приключват тези контракти, Божков отговори: " Защото имат доста мощно лоби американските централи и там, а и българските управляващи, които са ангажирани по някакъв метод с тези контракти. Начинът за уговорката е необятно прочут към този момент и в Екологичен потенциал, както се видя и се чу от резолюцията ".

Целия диалог можете да изгледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР