Нерон е един от най-скандалните и противоречиви императори в историята

...
Нерон е един от най-скандалните и противоречиви императори в историята
Коментари Харесай

Един от най-жестоките и безскрупулни владетели в историята: Какво не знаем за Нерон

Нерон е един от най-скандалните и спорни императори в историята на Римската империя. Той най-често е определян като нечовечен и блудствен тиранин, виновен за осъществяването на редица убийства, в това число тези на майка му и неговия доведен брат. Именно по време на неговото ръководство почнали и гоненията против християните.

Мнението за Нерон в огромна степен се основава на разказите на негови съвременници, множеството от които го показват в извънредно неподходяща светлина. Някои историци обаче поставят под подозрение достоверността на тези източници и считат, че Нерон в действителност имал значително позитивни черти. По думите им това изяснява за какво той се радвал на забележителна известност измежду простолюдието, изключително в източните провинции на империята.

Големият пожар в Рим

Един от най-мрачните моменти в историята на Рим е огромният пожар от 64 година Пламъците избухнали в нощта на 18 против 19 юли в постройки, ситуирани наоколо до Големия цирк. Стотици хиляди души починали или изгубили домовете си. По това време Нерон не бил в града, само че когато схванал за случилото се, незабавно се завърнал, с цел да помогне на потърпевшите. Въпреки славата му на нечовечен тиранин, императорът в действителност положил огромни старания, с цел да помогне на жителите на Рим. Той провел избавителни групи и обезпечил храна за нуждаещите се. Нерон също по този начин отворил вратите на дворците си за бездомните хора.

What really happened during Nero’s Great Fire of Rome?
— The Independent (@Independent)
След пожара, който бушувал в продължение на 6 дни и 7 нощи, императорът създал градоустройствен проект за възобновяване на Рим. В него било маркирано, че всички новостроящи се здания би трябвало да бъдат каменни, а не дървени. Освен това било въведено предписание за наложително разстояние сред постройките, както и условие за минимална ширина на улиците. Мерките имали за цел да минимизират провалите при възможното експлоадиране на нов пожар.

Въпреки напъните на Нерон да помогне на потърпевшите и да усъвършенства изискванията на живот в Рим, доста хора считали, че точно той стои зад експлоадирането на пагубната огнена буря. Древноримският историк Светоний даже декларирал, че подпалвачите били инструктирани какво да вършат персонално от императора. Според съперниците на Нерон по време на пожара той бил облечен в сценичен костюм и свирел на арфа, до момента в който рецитирал поема за гибелта на Троя.

Experts working on the restoration of Emperor Nero's vast palace in Rome have stumbled upon a secret, underground room decorated with panthers, centaurs and a sphinx.
— CNN International (@cnni)
Съвременните историци са по-склонни да имат вяра на думите на различен древноримски историк – Тацит, който опровергава слуховете за сходно държание на Нерон. Самият император пък обвинил за пожара християните, вследствие на което почнали всеобщи гонения, а доста хора били екзекутирани.

Данъчни промени

По време на ръководството си Нерон направил обилни промени, с които се опитал да стабилизира стопанската система на империята. Той наложил ограничавания върху размерите на санкциите и се опитал да отстрани всички косвени налози. Сенатът обаче разкритикувал концепцията на Нерон и го обвинил, че по този метод ще докара Рим до фалит. Като компромис, налозите били понижени от 4,5 на 2,5%. Редица модерни историци на собствен ред считат, че с помощта на политиката, водена от императора, били открити доста нови работни места.

За да понижи цените на храните, Нерон решил да освободи от налози комерсиалните кораби. Освен това, той трансферирал отговорността за събирането на финансовите отговорности към комисионери, защото бирниците, които изпълнявали тази функционалност до този миг, били непрекъснато упреквани, че се отнасят прекомерно грубо с бедните. След експлоадирането на огромния пожар обаче Нерон бил заставен да усили налозите, защото се нуждаел от обилни средства за възобновяване на Рим.

Почитател на изкуството и спорта

Нерон обичал изкуството и отделял обилни средства, с цел да спонсорира разнообразни създатели. Самият той също се изявявал като актьор, което постоянно предизвиквало подбив и възмущение измежду жителите на Рим. Императорът постоянно пеел, а също така съчинявал песни и стихове. Запазени са няколко фрагмента от негови творби.

Nero: The Man Behind the Myth review – legend and truth
— The Guardian (@guardian)
Предполага се, че първата обществена изява на Нерон била в Неапол. Светоний твърди, че след осъществяването му, мощно земетресение сринало театъра, в който пял. Императорът също по този начин взел участие в редица състезания, които непроменяемо „ печелил “. В множеството случаи неговата аудитория била принуждавана да го приветства, само че съгласно някои той фактически имал прочут музикален гений. Самият Нерон се считал за талантлив създател. Показателни за самочувствието му са неговите последни думи: „ Какъв популярен актьор умира! “

Императорът бил фен и на спорта. Той непрестанно провел надпревари, както и огромни гладиаторски битки. Нерон обожавал надбягванията с колесници и даже взел присъединяване в сходна конкуренция по време на Олимпийските игри през 67 година Състезателите имали право да употребяват по четири коня, само че това ограничаване не се отнасяло за императора. По тази причина неговата каляска била теглена от 10 коня. Въпреки това неговото показване се трансформирало в същинска злополука. Малко след началото на състезанието Нерон изгубил надзор над колесницата и получил тежки пострадвания, до момента в който се опитвал да завие. Въпреки това той съумял да завоюва конкуренцията, защото никой не се осмелил да го изпревари.

Войната с Партското царство

Някои историци считат, че макар всичките му отрицателни черти Нерон в действителност бил умел политик. Като доказателство в поддръжка на тезата си те акцентират мирното съглашение, което той сключил с един от най-опасните съперници на Римската империя – Партското царство.

Was Nero cruel? British Museum offers hidden depths to Roman emperor
— The Guardian (@guardian)
В основата на спора сред тях било желанието им да утвърдят въздействието си в региона на Армения. През 62 година римските войски нахлули в Алиабене. В отговор партите почнали да приготвят нахлуване против Сирия. Въпреки апелите да продължи войната, Нерон решил да потърси друго решение. В резултат, през 63 година бил подписан кротичък контракт.

По силата на подписаното съглашение, Тиридат I станал арменски цар, само че като васал на императора. През 66 година той дошъл персонално в Рим, където бил коронясан от Нерон на тържествена гала. Тиридат I също по този начин бил разгласен за другар на империята и получил богати блага. Мирът, подписан през 63 година, се смята за значим политически триумф на Нерон, който нараснал доста неговата известност в източните провинции. Условията на контракта пък били спазвани в продължение на повече от половин век.

Още от създателя:

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР