Нередности по отношение на наема на сградата на Административен съд

...
Нередности по отношение на наема на сградата на Административен съд
Коментари Харесай

Бивш министър на Станишев на съд заради наема на сградата на Административен съд - София област?

Нередности във връзка с наема на постройката на Административен съд - София област са обект на публично следствие. Разследването е стартирано по сигнал на неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ).
От АКФ споделят, че в свое разпореждане по отношение на сигнала им, прокурор Боряна Бецова, която се снабди със славата на " гнила ябълка " по тематиката " Делян Пеевски ", споделя следното: "... може да се направи извод, че че са налице данни за закононарушение по работа - по член 282 от Наказателен кодекс, осъществено от министър ". В сигнала се излагат подозрения за корупционна скица, в центъра на която е наемодателят на постройката, се споделя още в прокурорското разпореждане. По-конкретно, Бецова намира данни за осъществено закононарушение от министър Миглена Тачева при наемането на постройката, благосъстоятелност на " Транслат " АД. Тачева беше правосъден министър по времето на ръководството на Сергей Станишев отпред на Тройната коалиция.
В началото на септември тази година правният екип на АКФ сезира прокуратурата, че постройката на улица " Съборна " 7 е наета по контракт № 15-00-566 от 15.10.2007г. от правосъдното ведомство за потребностите на правосъдната власт против цена от 16 евро на квадратен метър . Към датата на подписването на контракта, междинната цена за квадратен метър в региона на " Съборна " е била 11.38 евро . Договорът, подписан от Министерството на правораздаването обаче, е за много висока над междинната стойност, като се има поради и забележителната обща повърхност на постройката – 2399.57 кв. м. Към 2007 година правосъдното ведомство е представлявано от Миглена Тачева .
С влизане в действие на Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република България /ДВ бр. 100/18.12.2015г./ и Закона за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт /ДВ бр. 28/08.04.2016г./, недвижимите парцели на правосъдната власт минават в ръководство на Пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС). Вследствие на това, Висш съдебен съвет подписва контракт № ВСС-4637/30.03.2017г. още веднъж за наем на постройката на ул. " Съборна " №7, благосъстоятелност към момента на " Транслат " АД. Наемната цена остава непроменена от тази на последния анекс към контракта сред Министерството на правораздаването и „ Транслат “ АД или 13,50 евро на квадратен метър.
В отговор на питане по ЗДОИ, Висш съдебен съвет дава отговор на Антикорупционен фонд, че междинната наемна цена за региона, по времето на сключване на контракта, е била 7,89 евро на квадратен метър. Подписаният от Висш съдебен съвет контракт е в духа на оня сред " Транслат " и правосъдното министерство и е на съвсем двойна цена. Висш съдебен съвет твърди, че не е бил разполагаем различен парцел в региона, който да може да обезпечи работна повърхност на едно място за работата на администрацията на Висш съдебен съвет, Административен съд – София Област, Софийска градска прокуратура и Окръжна прокуратура – град София. От Висш съдебен съвет не разясниха какво постанова тези звена на правосъдната власт да се намират тъкмо в този регион. От друга страна в постановлението на СГП не е коментирано продължаването на контракта на " Транслат " АД от предходния състав на Висш съдебен съвет.
Бецова препраща сигнала по подготвеност на Специализираната прокуратура, защото това звено на държавното обвиняване е натоварено да проверява сигнали против министри.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР