Неравнодушните хора, следящи за мисията на "Аполо 15" бяха изненадани,

...
Неравнодушните хора, следящи за мисията на "Аполо 15" бяха изненадани,
Коментари Харесай

Разкритие: Стана ясно защо екипажът на "Аполо 15" е бил уволнен веднага след завръщането си от Луната

Неравнодушните хора, следящи за задачата на "Аполо 15 " бяха сюрпризирани, когато NASA се сбогува с тримата астронавти. Дейвид Скот, Джеймс Ъруин и Алфред Уордин бяха вечно отстранени от полети, оповестяват международните издания.

Инцидентът е станал по време на една от най-пълноценните задачи до Луната, при която лунен ровер е употребен за първи път в човешката история.

Както се е изяснило, повода за уволнението на екипажа е обвързвана с нормални пощенски марки. Дейвид Скот, без позволение на NASA, пренесъл на кораба 398 такива марки. Той възнамерявал да ги продаде след довеждане докрай на задачата, даже се намерил покупател - Германия. Страната предложила луди пари.

Дейвид Скот проучил всички правни въпроси, игнорирайки вътрешните разпореждания. След идването на астронавтите назад на Земята от NASA решили да конфискуват всички марки и по-късно почнали правосъдни борби.

Космическата организация обвинила всички членове на екипажа в нарушение на устава, макар че нямала ясни доказателства за виновност във връзка с другите двама астронавти. Ървин и Уордин отричали каквото и да било присъединяване.

После целият екипаж завел дело против NASA, като поискали връщането на иззетите марки. Това споделя доста: въпреки всичко евентуално всички лица са забъркани в нарушаването.



Впоследствие историята приключила в интерес на астронавтите. Те съумели да продадат пощенските марки на цена от 15 хиляди $ за всяка от тях. Продажбата е осъществена на търгове. Мъжете получили много пари и отишли да работят в други сфери. Тримата несъмнено не се нуждаели от пари.

Мисията "Аполо 15 " се е провела през далечната 1971г. Използването на роувър е разрешило доста да се усилят научните резултати: астронавтите можели да се отдалечат на обилни дистанции от лунния модул.



На повърхността на Луната членовете на екипажа прекарали общо 18 часа 34 минути и 46 секунди. Преминати били 27,9 километра и събрани 77 кг проби от лунна канара.

Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР