Неправителствени организации искат Румъния да отмени референдум срещу еднополовите браковеМеждународната

...
Неправителствени организации искат Румъния да отмени референдум срещу еднополовите браковеМеждународната
Коментари Харесай

Неправителствени организации искат Румъния да отмени референдум срещу еднополовите бракове

Неправителствени организации желаят Румъния да анулира референдум против еднополовите бракове
Международната неправителствена организация „ Амнести Интернешънъл “ изиска от управляващите в Румъния да анулират планувания референдум за смяна на дефиницията за „ семейство “, с което еднополовите бракове ще станат невъзможни, предава Агенция Франс Прес.

Във вторник румънските сенатори поддържаха с голямо болшинство предлагането за смяна на член 48 от конституцията на страната. Новият текст категорично отбелязва, че фамилията е учредено на брак сред „ един мъж и една жена “, а не на „ съпрузи “, както беше досегашната формулировка.

Гласуването беше провокирано от гражданската самодейност „ Коалиция за фамилията “, която съумя да събере над три милиона подписи за референдум по въпроса.

От „ Амнести Интернешънъл “ обаче считат, че едно допитване до популацията единствено ще насърчи „ хомофобията “ и ще докара до „ нарушение на интернационалните стандарти за човешки права “.

Румънското законодателство не позволява гей бракове. Редица неправителствени организации считат, че смяната на конституцията ще направи изцяло невероятно едно последващо парламентарно болшинство да узакони еднополовите връзки.

Протестът на „ Амнести Интернешънъл “ е подсилен и от други интернационалните неправителствени организации, в това число „ Европейска комисия по законодателството за половата ориентировка “ (ECSOL), „ Международна лесбийска, гей, бисексуална, транс и интерсекс асоциация на Европа “ (ILGA-EUROPE), които се надяват да съумеят да осуетят провеждането на плебисцита.

Правителството към момента не е оповестило публично решение за провеждането на референдума, само че водачът на ръководещите социалдемократи Ливиу Драгня към този момент разгласи поддръжката си за допитването. По всяка възможност гласуването ще се организира на 7 октомври. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР