Неправителствената организация Български свободни пчелари обяви готовност за национален протест.

...
Неправителствената организация Български свободни пчелари обяви готовност за национален протест.
Коментари Харесай

Пчелари готвят протест, искат присъди за използване на отровни земеделски препарати

Неправителствената организация „ Български свободни пчелари ” разгласи подготвеност за народен митинг. Като съображение за него пчеларското съдружие уточни пръскането с рискови химични препарати, което води до заболявания и смъртност измежду пчелите.

" Производителите са недоволни и от политиката на Министерството на земеделието в бранш „ Пчеларство ” и вноса на мед ", разгласи във Варна ръководителят на организацията Ясен Янев.

Според пчеларите, постоянно пръскането се прави нерегламентирано. Химичните препарати за растителна отбрана, с които се пръскат насажденията, се отразяват отрицателно първо на пчелите, а по-късно и на хората, попадайки в подпочвените води, нарушавайки цялото екоравновесие.

„ Пчелите са значими, тъй като те дават сигнал за проблем в екосистемата. В момента цели села се оплакват от миризми след напръскване с химикали. Вече няма и дивеч. И ние като пчелари сме първите, които го виждаме ”, посочи Янев. Ръководената от него организация е за възбрана за потребление на всички химични артикули, които убиват пчелите, и дейно наказване за използването им.

Към митинга, подготвян от „ Български свободни пчелари ”, ще се причислят раково заболели, които са пострадали от нарушената екосистема. Пчеларите обмислят и да стартират акция с слагане на фотоси на отговорните, които ще бъдат сложени пред лечебни заведения.

Сред останалите претенции на „ Български свободни пчелари ” са държавна политика в бранш „ Пчеларство ” и субсидиране на всяко пчелно семейство от 100 до 300 лв. съгласно региона. „ Български свободни пчелари ” са за изваждане на бранша „ Пчеларство ” от пенсионерското занимание и превръщането му в почтена специалност с обезпечени от страната приходи, отговарящи на тежкия положен от пчеларя труд.

Необработеният мед се изкупува от пчеларите на цени към 3,80 лв. за кг. След преправянето му от профилираните предприятия се губят най-важните ензими, като по този метод се губи 70 на 100 от позитивния резултат на меда.

В България има импорт на мед от страни отвън Европейски Съюз. Преработвателни компании купуват мед от трети страни, като по-късно го оферират като български, настояват още производителите на лековития пчелен артикул /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР