Неотдавнашно проучване, проведено от университети в Германия показа, че около

...
Неотдавнашно проучване, проведено от университети в Германия показа, че около
Коментари Харесай

Крайно – дясното е във възход в Германия, 47% смятат, че демократите не решават никакви проблеми

Неотдавнашно изследване, извършено от университети в Германия сподели, че към една трета от хората в страната споделят популистки извънредно десни възгледи.

Представителното изследване разкрива, че теориите на конспирацията и извънредно десните разкази се утвърждават от все по-големи групи в обществото.

Приблизително „ 7% от германците имат доста мощна обвързаност към десния популизъм, а 11% от тях – мощна обвързаност “, съобщи Франк Бретшнайдер, професор по политически науки в университета в Хохенхайм.

„ Като цяло съвсем една трета от германците имат десен популистки светоглед в по-широк смисъл “, сподели той, обобщавайки главните заключения от изследването си.

През юли изследователският екип е интервюирал над 4000 души – представителна група, отразяваща демографския състав на немското население.

Около 26% от интервюираните са декларирали, че съгласно тях Германия се управлява от „ секрети сили “, а 16% са декларирали, че страната сега „ повече наподобява на тирания, в сравнение с народна власт “.

Около 45% от интервюираните са съгласни с изказванието, че „ демократичните партии приказват за всичко, само че не вземат решение никакви проблеми “.

Недоверието към демократичната система е по-високо измежду популацията, живеещо в някогашната комунистическа Източна Германия.

Около 32% от интервюираните в източните немски провинции декларират, че съгласно тях „ демокрацията по-често води до неприятни взаимни отстъпки, в сравнение с до положителни решения “. В западните провинции 25% от интервюираните са съгласни с това изказване.

Проучването разкрива и предубеждения и отрицателни възгледи по отношение на имигрантите и мюсюлманите. Около 31 % от германците декларират, че се опасяват, че в страната „ прониква ислям “, а 18 % от интервюираните декларират, че са отчасти съгласни с това изказване.

Около 47 % от интервюираните настояват, че в Германия е станало невероятно „ да кажеш нещо неприятно за чужденците “, „ без да те сметнат за расист “.

Крайнодясната партия „ Алтернатива за Германия “ (AfD) доближи рекордно висок рейтинг на утвърждение от 22% в страната, съгласно последните предизборни изследвания, извършени от социологическия институт Insa за вестник Bild am Sonntag предишния месец. През последните години Германия беше разтърсена от поредност смъртоносни убийства, осъществени от крайнодесни партии. Сред тях са убийството на районен политик от обвинен неонацист; нападението против синагога в източногерманския град Хале и съдбовната пукотевица по девет души с мигрантски генезис в южногерманския град Ханау.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР