Неоправданото задържане на представители на опозиция поставя под въпрос демокрацията

...
Неоправданото задържане на представители на опозиция поставя под въпрос демокрацията
Коментари Харесай

ЕНП в писмо до фон дер Лайен: Неоправданото задържане на Борисов поставя под въпрос демокрацията

Неоправданото задържане на представители на съпротива слага под въпрос демокрацията и върховенството на закона в България. Това декларират в писмо до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ръководителят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер, ръководителят на Комисията по бюджетен надзор в Европарламента Моника Холмайер и координаторът на Групата на ЕНП в Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи Йерун Ленарс. Повод за писмото е карцерът на някогашния министър председател Бойко Борисов, някогашния министър на финансите Владислав Горанов и пресаташето на ГЕРБ Севделина Арнаудова 17 март 2022 година В писмото до фон дер Лайен тримата евродепутати показват още, че домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова са претърсени и те са арестувани без да са им повдигнати обвинявания.

,,Действията на полицията евентуално нарушават голям брой процедури от Наказателно процесуалния кодекс на България. Нарушенията може да включват липса на задоволително доказателства за започване на произвеждане, безпричинно потребление на процедурата за незабавно процедура, липса на авансово утвърждение и следващо валидиране на интервенцията от съда и заграбване на компетентността на прокуратурата от полицията “ се показва още в писмото до шефа на Европейската комисия.

Председателят на Групата на ЕНП Манфред Вебер и евродепутатите Холмайер и Ленарс показват пред Урсула фон дер Лайен и сериозното си терзание от обстоятелството, че българското Министерство на вътрешните работи е въвлякло Европейската прокуратура във вътрешнополитически битки. „ Притеснени сме, че опитът за въвличане на Европейската прокуратура в тази вътрешнополитическа битка, включваща корист с правни и административни запаси, може да повлияе отрицателно на публичното доверие в Европейската прокуратура и да подкопае настоящите и бъдещи разследвания“, показват още европейските депутати.

В умозаключение ръководителят на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер и сътрудниците му Моника Холамйер и Йерун Ленарс от проучвателната задача, която ЕНП изпрати в България, упорстват пред Урсула фон дер Лайен Европейската комисия да следи от близко обстановката в България. „ Изключително значимо е всички участници и институции да зачитат правилата на демокрацията и господство на закона. Всяко нарушаване на закона би трябвало да се проверява независимо от способените органи, в сходство със законовите процедури и без политическа намеса“, се показва още в писмото.



Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР