Неочаквано развитие, което засяга енергийната връзка на Гърция и Египет

...
Неочаквано развитие, което засяга енергийната връзка на Гърция и Египет
Коментари Харесай

Либийската петролна компания проучва газопроводи с Гърция и Египет

Неочаквано развиване, което визира енергийната връзка на Гърция и Египет с Либия, се чака да провокира реакция от страна на Анкара, оповестява гръцката телевизия Скай. Ръководителят на Националната петролна компания на Либия Фархат Омар Бенгдара заяви, че сдружението изследва предлагането да бъдат открити два нови газопровода с Гърция и Египет.

Двата потока, които се изследват, ще свързват Либия с Гърция (Крит) и с египетския град Дамиета.

В изявление за телевизионния канал СиЕнБиСи-Арабия ръководителят на Националната петролна корпорация загатна за газопровод, който ще свързва Либия с Гърция, а друга линия - с Дамиета, наред с към този момент съществуващия газопровод, който свързва Либия с Италия. Той означи, че запасите на Либия от природен газ се пресмятат все още на 8 трилиона куб. фута (ок. 226 милиарда куб.м).

Бенгдара добави, че следва либийската компания за подпише съглашение с италианската " Ени " за вложения от порядъка на 8,6 милиарда $ за изследване и рандеман на въглеводороди в блокове в Средиземно море и Западна Либия. 

Ръководителят на Националната петролна компания не изключи Либия да се причисли към  Източносредиземноморския газов конгрес, в който Турция не взе участие. 

Гърция и Либия имат съществени разлики по въпроса за добива на природен газ в Средиземно море, откакто либийското държавно управление на националното единение подписа два меморандума с Турция - за разграничение на изключителните стопански зони в Средиземно море и за изследвания за въглеводороди, които съгласно Атина нарушават гръцките суверенни права в района, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР