Необичайни потоци лед, покриващи сърцето“ на Плутон – равнината Спутник

...
Необичайни потоци лед, покриващи сърцето“ на Плутон – равнината Спутник
Коментари Харесай

НАСА разкри тайната на ледените реки на Плутон

Необичайни потоци лед, покриващи „ сърцето “ на Плутон – равнината Спутник – се оказали формирани не от мек азотен лед и замразен въглероден диоксид, а от относително корав воден лед, настояват учените, работещи с данните на сондата „ Нови хоризонти “ (New Horizons).

„ Както демонстрират нашите лабораторни опити, при температурите, присъщи за Плутон, сместа от замразен азот и Следствен отдел към окръжна прокуратура би трябвало да тече по-бавно от дъвка за ръце, само че по-бързо, в сравнение с текат ледниците на повърхността на Земята.

От друга страна, височината на планините на равнината Спутник и приблизителното време на тяхното образуване приказва, че те не могат напълно да се състоят от азотен лед, защото следователно биха се сплескали отдавна-отдавна “, написа Оркан Ъмърхан (Orkan Umurhan) от Изследователския център Еймс на НАСА.

© NASA/JHUAPL/SwRI

За единствен вероятен вид за образуването на тези планини се счита това, че „ леденото сърце “ на Плутон и неговите планини в действителност съставляват многослойна конструкция. Тяхното „ ядро “ явно е формирано от вода и други твърди ледени породи, а повърхността е покрита с течащи ледове от азот и въглероден диоксид.

Както демонстрират изчисленията на Ъмърхан, загадъчните люспести структури, „ реките “ от лед и прочие необикновени форми от релефа, които са открити от сондата „ Нови хоризонти “ в равнината Спутник, пораждат доста бързо.

Буквално след 20-30 години, както демонстрират компютърните модели, планините от азотен лед в директния смисъл на думата ще се „ разтекат “ в близост, запълвайки кратерите и формирайки типичните плутониански структури.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР