Необходимо е нормализиране на българския политически живот. … Правителство на

...
Необходимо е нормализиране на българския политически живот. … Правителство на
Коментари Харесай

Ива Митева заговори за бъдещо правителство, шокира всички: Хората ще бъдат отвратени ако…

„ Необходимо е нормализиране на българския политически живот. … Правителство непременно не би трябвало да се прави, тъй като хората ще бъдат отвратени “.

Това сподели пред БНР Ива Митева, някогашен ръководител на Народното събрание от „ ИТН “, в този момент е специалист в парламентарната администрация.

Тя не отговори дали ще прави собствен политически план, само че разяснява:

„ Ако нещо върша и желая да направя, е единствено поради това, тъй като не желая да остане, че съм излъгала българските гласоподаватели, които са дали своят вот за мен. Искам това, което мога, да го дам и да го създадем всички дружно. … Не желая да бъда човек, който се е появил в политиката, с цел да вземе нещо. Единственото, което желая, е името ми да остане чисто “.

По думите ѝ качеството на работата в Народното събрание от ден на ден пада:

„ Всеки си прави каквото желае в Народното събрание, а правилото е „ в случай че мине “. … В последните три Народното събрание изгоря доста анторитет, мощ, нерви, време и то за нищо “.

В сегашния парламент липсват характерности, уточни Митева.

Според нея в Изборния кодекс са заложени условия, които ЦИК няма да може да реализира:

„ Това, което се направи (промените в ИК – б.р.), нарушава равното изборно право. … Накрая ще се окаже, че няма да има гласоподаване с машини. Като чета ИК, ще предпочета да гласоподавам с хартиена бюлетина, с цел да бъда сигурна, че вотът ми ще бъде отразен. … Трябваше да одобряват предлагането на Българска социалистическа партия от 2020 година – да има избор или с машина, или с хартия. И да си излиза обособен протокол от машината, а обособен протокол от хартиеното гласоподаване. Важно е от гласуването с машина да има протокол и човешка ръка да не пипа. Сега разписката от машината не е равнозначна на хартиената бюлетина. Хартиената бюлетина има два печата, а на отрязъка от машината ще има единствено един. Бележката от машината е с отразения избор, само че не материализира волята на гласоподавателя, тъй като не е цялата бюлетина. Това е един проблем, който може да се получи “.

Тя предвижда, че в посочения период няма да може да се създаде и нужната хартия за машините за гласоподаване.

Митева разяснява още, че в решението на Народното събрание за даване на военна помощ за Украйна има заложен проблем още с първото решение:

„ Проблемът е заложен още в първото решение от ноември за оказване на военна и военнотехническа помощ на Украйна. В него се споделя, че предоставяме помощ, а Министерски съвет би трябвало да каже какво имаме. По Конституция обаче вътрешната и външна политика са в прерогативите на Министерски съвет. И тук се трансферира една отговорност на Народно събрание, която то няма. … Новото решение от декември е с безусловно същото название. Първите две точки в него остават висящи. Има разбъркване на компетентности “.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР