Необходимо е държавите членки на Централноевропейската инициатива да търсят възможности

...
Необходимо е държавите членки на Централноевропейската инициатива да търсят възможности
Коментари Харесай

Никола Минчев: Необходимо е държавите членки на ЦЕИ да търсят възможности за укрепване на взаимоотношенията

Необходимо е страните членки на Централноевропейската самодейност да търсят благоприятни условия за подсилване на взаимоотношенията, да оферират решения и да образуват стратегически начинания, които да засилят районното съдействие и ролята на ЦЕИ за европейската интеграция и устойчивото развиване на района.

Това съобщи ръководителят на Народното събрание Никола Минчев на откриването на съвещанието на Парламентарния комитет на Парламентарното измерение на Централноевропейската самодейност (ПИЦЕИ) в София.

България за повторно е ръководител на ПИЦЕИ, сплотяващо парламентаристите от Централна, Източна и Югоизточна Европа и това е израз на огромното значение, което нашата страна придава на участието си в организацията, уточни ръководителят на Народното събрание. Никола Минчев напомни, че първото председателство на България се е осъществило преди 15 години във значим за страната ни миг – присъединението ѝ към Европейския съюз. През 2022 година България още веднъж подхожда към председателството на ПИЦЕИ с упоритост и възторг, които през днешния ден поддържаме с нашия 15-годишен опит от участието ни в Европейски Съюз, акцентира той.

Председателят на Народното събрание означи, че посредством дейностите, планувани в програмата, Българското председателство се стреми да предизвиква градивния продан на отзиви за подсилване на стабилността, сигурността и конкурентоспособността в района, които да спомогнат за превъзмогване на актуалните провокации и изследване на разнообразните благоприятни условия. Съвместните старания на парламентаристите за обвързване на процесите на цифровизация с вложенията в научни проучвания и нововъведенията биха съдействали за понижаване на районната тежест, сливане на ресурсите и реализиране на по-голямо влияние върху устойчивото развиване на страните членки на ЦЕИ, на тяхната конкурентоспособност, икономическо и обществено богатство, добави Никола Минчев.

Председателят на ПИЦЕИ и началник на българската делегация в организацията маг. инж. Деница Симеонова акцентира при откриването на съвещанието, че парламентите на страните членки на ПИЦЕИ би трябвало да спомагат за основаване на условия за създаване на екологосъобразни, цифрови и здрави общества в района. Ролята и смисъла на научния продан и нововъведения за районната стопанска система се усилва непрестанно, а тяхното развиване оказва въздействие освен върху дейностите, директно свързани с научните среди, само че и върху останалите стопански браншове, съобщи Деница Симеонова. Парламентите на страните членки на ПИЦЕИ не трябва да изостават от този развой и следва да основават условия, които да подкрепят по-добрата съгласуваност сред националните и районни органи, отговарящи за научните проучвания, нововъведенията и прехвърлянето им, с цел да усилят позитивното им икономическо влияние и да спомогнат за построяването на екологосъобразни, цифрови и здрави общества в района на ЦЕИ, добави тя.

Научните проучвания, софтуерното развиване и нововъведенията са мотор на актуалната стопанската система в модерните общества, уточни Деница Симеонова. Тя акцентира, че в една все по-сложна и взаимосвързана световна научна екосистема ефикасното съдействие е от основно значение за разширение рамките на знанието и нововъведенията, за увеличение на тяхното икономическо и публично влияние. Трансграничното съдействие в региона на научните проучвания и нововъведения е стратегически приоритет освен за България, само че и за множеството държави-членки на ЦЕИ, а повишението на степента на научната дипломация е един от целите на Плана за деяние на ЦЕИ за 2021-2023 година, посочи ръководителят на ПИЦЕИ.

Според Деница Симеонова построяването на мостове сред общностите, обществата и нациите посредством подобряването на връзките сред науката, политиката и дипломацията ще спомогне за издигане ролята на науката във външната политика и за справяне с националните проблеми, с двустранните, районни и световни провокации, в това число постигането на Целите за стабилно развиване. Насърчаването на откривателите и новаторите от страните членки на ЦЕИ е от решаващо значение за благосъстоянието на техните жители и на бъдещите генерации, акцентира тя.

В приветствието си към участниците във форума ръководителят на Комисията по икономическа политика и нововъведения Мартин Димитров означи, че с цел да рискуват вложителите, степента на сигурност в района внезапно би трябвало да се увеличи. Една от ограниченията, по които дружно можем да работим, е в страните членки на ЦЕИ по съгласуван метод да бъдат разполагани основни за Европа производства, уточни той и добави, че това ще подсигурява реализирането на значими доставки и непрекъснатост на производствата. За нас е основно значимо наличието ви през днешния ден, обърна се Мартин Димитров към парламентаристите. За да няма войни, би трябвало да има вложения, търговия и нововъведения, уточни той и добави, че там, където стопанската система се развива, войните са по-малко.

Министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер означи, че България се стреми да сътвори стопански напредък, който да докара до по-голям приход въз основата на нововъведения и добавена стойност. Смятаме, че това е пътят за напредък за целия район, акцентира той.

Централна и Източна Европа от край време разчита на нововъведенията като мотор на растежа, време е и ние да осъзнаем значимостта на нововъведенията като мотор на икономическия напредък, уточни Даниел Лорер. Той посочи, че България има министерство, което дава отговор за икономическия напредък и нововъведенията, и то ръководи всички тези финансови принадлежности, които са нужни за стимулиране на икономическия напредък във всеки един стадий от неговото развиване.

Министърът на образованието и науката Николай Денков уточни, че през последните седем години България е направила много огромна крачка в построяването на потенциала за научни проучвания. Използвайки преди всичко европейските фондове, допълвайки ги по-късно с национални научни стратегии, с стратегии за развиване на научна инфраструктура, с състезанията на Фонда за научни проучвания, ние успяхме да върнем още веднъж във възходяща посока българската просвета в доста от областите, в които тя има обичаи и в новите области, които се появяват в нашето мощно софтуерно време, акцентира той. Нашият апел е да обединим страните членки на ПИЦЕИ както в науката, по този начин и в напъните за превръщането й в потребна производителна мощ и дружно да изградим нашия общ стопански ред, обвързван с енергоносители, пазар, финансови принадлежности и всичко друго, което съставлява модерните стопански общества, добави Николай Денков.

За съвещанието на Парламентарния комитет на ПИЦЕИ в София дойдоха парламентарни делегации на тринадесет страни членки на организацията. Основната тематика, която те дискутираха, е „Насърчаване на трансграничните научни проучвания и нововъведения в района на ЦЕИ“.

През 2022 година България е ръководител на Централноевропейската самодейност (ЦЕИ), а Народното събрание е хазаин и ръководител на парламентарното измерение на тази организация. ЦЕИ сплотява 16 държави-членки от Централна, Източна и Югоизточна Европа като главната й задача е да работи за европейска интеграция и стабилно развиване посредством районно съдействие.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР