Необходими са промени в два закона, за да се премахне

...
Необходими са промени в два закона, за да се премахне
Коментари Харесай

С промени в два закона ще се премахне дискриминацията срещу осиновители, обеща социалното министерство

Необходими са промени в два закона, с цел да се отстрани дискриминирането във връзка с отпуската и компенсациите измежду осиновителите. Министерството на труда и обществената политика възнамерява да ги изготви и предложи до края на тази година, тъй че да се изравнят гражданските права за тези фамилии, оповестява ведомството пред в. " Сега ".

Социалният министър беше длъжен да предложи ограничения против казуса с ощетяващата отпуска по майчинство за осиновители на деца до 2 години след решение на Комисията за отбрана от дискриминация предходната седмица. И макар че министерството апелира решението с формалния претекст, че общественият министър не може да приема законодателни промени, от там дават обещание да изготвят и предложат корекции в Кодекса на труда и Кодекса за обществено обезпечаване, тъй че да няма неравнопоставеност както сред осиновителите на деца на друга възраст, по този начин и сред тях и биологичните родители.

Сега при осиновяване на дете под една година дамите имат право на високоплатеното майчинство единствено за времето, до момента в който детето навърши една година. Т.е. може да има право единствено на два или даже един месец обезщетение, в случай че бебето е на 10 или 11 месеца. А в случай че детето е на година и един месец да вземем за пример, дамата има право на 11 месеца нископлатено майчинство, през което ще получава по 340 лева месечно, а не компенсацията от 90% от заплатата си.

Това предписание важи само за осиновителите на деца до 2 години, тъй като в случай че детето е сред 2 и 5 година, на майката се поставя една цялостна година от високоплатеното майчинство. Обаче не се поставя втората нископлатена година, както при другия тип майчинство. Освен това правото се прекъсва незабавно щом детето навърши пет години, тъй че в случай че да вземем за пример е на 4 години и половина, майката има право на отпуска и обезщетение от Национален осигурителен институт единствено за остатъка от половин година.

От отговора на МТСП се схваща, че специалистите търсят метод по какъв начин правата на всички осиновители на деца до 5 година да бъдат приравнени. От асоциацията на осиновените и осиновителите оферират да има целеви отпуск за осиновяване - майката осиновителка да има право на отпуск за развъждане на дете при осиновяване 2 години, считано от датата на влизане на решението в действие, като през първата се изплаща обезщетение 90% от осигурителния приход, а за втората - полагащото се обезщетение за развъждане на дете до 2 години.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР