Необходима е превенция и информация сред младите хора по отношение

...
Необходима е превенция и информация сред младите хора по отношение
Коментари Харесай

Д-р Станимир Хасърджиев: Сред младите хора трябва превенция и информация за дрогата

Необходима е предварителна защита и информация измежду младежите във връзка с използването на наркотични субстанции. Наркозависимите би трябвало да бъдат лекувани, а не вкарвани в пандизите. Това посочи председателят на Националната пациентска организация доктор Станимир Хасърджиев в предаването „ Здравей, България ” по Нова телевизия.  

В доста страни по света броят на умрелите от използването на опиати понижава последователно. В България през последните години знаем, че починалите и по пътищата, и от дрога – се усилват. Обяснението е просто. Ние сме може би една от дребното страни по света – която, вместо да лекуваме подвластните, тъй като наркоманията е заболяване, ние ги вкарваме в пандизите. И си мислим, че  като вършим всеобщо проби и като изкарваме какъв брой доста са позитивните проби - ще се преборим с наркозависимите. Очевидно това не е по този начин, отбеляза д-р Хасърджиев.

По думите му използването на дрога в нощните заведения е всеобщо събитие.

Няма какво да се крием. Няма по какъв начин да не разясняваме този факт и да го замитаме под чергата. Откакто свят светува човек е търсил някаква форма на развлечение отвън действителността. Наркотици постоянно ще има. Ние не можем напълно да решим този проблем. Но това, което можем да създадем, е да понижим вредата от съществуването на този проблем. Вредата се понижава не със прекъсването на улицата и затварянето на младежи. Необходима е информация и предварителна защита, акцентира той.

Той разяснява и изследването, съгласно което учениците у нас стартират да пробват опиати от 14-годишни.

Неотдаван направихме и сходно изследване за тютюнопушенето в България. В страната е неразрешено даже да питаш деца за това, тъй като нашето пуританско общество счита, че по този начин ги подтикваме към тютюнопушене. Те по този начин или другояче пробват от тези работи. Въпросът е дали са готови, когато пробват и дали знаят по какъв начин да се пазят и към кого да се извърнат, на кого да се оплачат? За следващ път, със законодателството в България с този божествен газ, посредством забрани, се опитваме да се борим не с същинските нарушители, които са отговорни за разпространяването на дрогата на всички места, коментира д-р Хасърджиев
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР