Немската хореографка, танцьорка и режисьорка Саша Валц, известна със стратегиите

...
Немската хореографка, танцьорка и режисьорка Саша Валц, известна със стратегиите
Коментари Харесай

Пърформансът "In C" на известната хореографка Саша Валц

Немската хореографка, танцьорка и режисьорка Саша Валц, известна със тактиките на актуалния танц, които ползва, с цел да съживи и изследва исторически и нови опери и балети, постанова жанра на хореографската опера. Последният ѝ план, който ще може да се види и в България на сцената на " Топлоцентрала " се назовава " In C ". Пърформансът е въодушевен от музикалната комбинация на Тери Райли, под въздействието на ковид пандемията. Именно поради ограничаващите ограничения, които бяха наложени на културния бранш, Валц взема решение да приложи отдалечена видеохореографска система, която да ѝ разреши да поддържа връзка с танцьорите от своята натрупа, която е разпръсната по целия свят. Пърформансът ще бъде показан в България под управлението на хореографа от испански генезис Орландо Родригез, който работи със селектираните български танцьори в продължение на четири месеца преди формалната премиера в " Топлоцентрала " описват хореографа Орландо Родригез и една от участничките от българска страна – актуалния актьор Яница Атанасова:

" Има две разнообразни неща в представлението – едното е интервалът на пандемията, в който работихме, започнахме процеса в края на 2020 година. Беше тъкмо в интервала на локдауна, рестрикциите бяха в действие и ние работихме детайла на освобождението на възприятията и страстите, да вземем за пример какъв брой сме лимитирани в това лимитирано пространство, какъв брой сме виновни за своите избори, които вършим, само че също и за цената на нашата отговорност в обществото, в колективността. По време на пандемията, ние загубихме някак нашата независимост на избор, тъй като трябваше да работим групово, тъй като всеки се бореше с един същ проблем. Затова пърформанса е основан на концепцията за група, където всеки субект работи по собствен личен път, има своето самостоятелно странствуване, само че пърформанса не би се получил, в случай че групата, не откри комбинация и настройка, с цел да бъде дружно в пространството. Пространството е изпълнено от цялото група, само че изборите са самостоятелни. Така че по този метод представлението борави с въпроса за пандемичната обстановка. А другият детайл е връзката с музиката – използваме истинската музикална комбинация на Тери Райли, която е основал през 1964-та година. И основно концепцията с музиката беше да имаме 53 музикални изречения, които да бъдат или доста къси, или доста дълги, само че да се чуват хронологично в ред. Идеята на Саша Валц беше да преведе тази система в танц. Така създадохме 53 фигури, те се показват аналогично, минават от една към друга и по време на това пътешестване през тези 53 фигури пространството е изпълнено от групата танцьори, които минават през едно житейско съревнование, импровизирайки с доста ясни правила и тактики, само че постоянно е друго. Представяме пърформанса на разнообразни места по света, с разнообразни хора, и всеки пърформанс може да бъде друг. " – Споделя Орландо Родригез.

Яница Атанасова е един от участниците в пърформанса от България. Останалите участници са Ана Петкова, Василия Дребова, Виолета Витанова, Емилия Тончева, Жана Пенчева, Зорница Стоянова, Ивайло Димитров, Искра Иванова, Карина Илиева, Станислав Генадиев, Филип Миланов. Самата Яница обича смелите планове, като хореограф и режисьор на истинския живописен танцов филм " Задължително прелестно " в съавторство с Татяна Соколова работи с видеографията и плана на Саша Валц се ражда от истинския метод към видеографията:

" Нас като актьори ни провокира да се търсим и да се изгубваме. Целият театър е построен и върху спонтанни решения, които се вземат на момента. Настоящето в танца е нещо доста свободно и прелестно. Това, което доста одобрявам в работата на Саша Валц е концепцията за въздух, вятър в придвижването и това, че тялото в танца излиза от салдото и го намира. Това е доста прелестно чувство. "

Премиерите на " In C " – пърформанс на Саша Валц са на 27 и 28 май от 19.30 часа на сцената на " Топлоцентрала ".

Повече чуйте в диалога на Ангелина Грозева с Орландо Родригез и Яница Атанасова.

Орландо Родригез е роден през 1974 година в Каракас, Венецуела. Прави първите си стъпки по едно и също време в театъра и в танца. През 2002-ра приключва Университета по изкуства в Каракас. Между 2004 и 2007 е стипендиант в Университета за изкуства Folkwang в Есен, Германия. Понастоящем е реализатор и хореограф на свободна процедура в Европа, работи в Берлин и си сътрудничи с MOUVOIR/Стефани Триеш (Германия), Давид Кампланти (Италия/Германия), Cie. Morphose / Сорая Томас (Франция), Винсент Бозек (Франция/Германия), Вероника Сантяго (Венецуела/САЩ) и Сергио Матис (Румания/Германия). От 2009 година има разнообразни задължения със Саша Валц и Гости в Берлин, като извършва и сътрудничи в доста планове по целия свят: " Impromptus ", " Continu ", " Métamorphoses ", " Matsukaze ", " MusicTANZ - Carmen ", " Sacre ", " Tannhäuser ", " Orfeo " и " Roméo et Juilette ", както и в плановете " Dialogue " на Саша Валц. Най-скорошното му партньорство със Саша Валц е в основаването на " In C ". Воден от любознание и интерес да споделя и предава разнообразни движенчески практики, стартира да преподава майсторски класове и ателиета в Германия, Франция, Венецуела, Литва, Мадагаскар и други Интересът му към развиване го води до участия в разнообразни уъркшопи и развива на професионалния му опит в Европа. Обича да провокира сътрудниците си в намирането на съответни способи за справяне с страстите, езика на тялото и контакта с публиката, като се преценява с пулса на времето.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР