Немрут е едно от най-изумителните места за посрещане на изгрева.

...
Немрут е едно от най-изумителните места за посрещане на изгрева.
Коментари Харесай

Немрут е най-изумителното място за посрещане на изгрева

Немрут е едно от най-изумителните места за посрещане на изгрева. Впрочем залезът също е впечатляващ от 2134 м височина.

Планината, включена в Списъка на международното културно завещание на UNESCO през 1987 година, постоянно е била известно място за хора от целия свят. До началото на ноември 222 000 туристи са посетили Немрут и мавзолея на цар Антиох I, увенчал един от най-високите върхове на планинската верига Източен Таурус в югоизточна Турция. 180-метровият параден път продължава да притегля хиляди фенове на историята всеки месец, написа Daily Sabah.

Храмът гробница (Hierotheseion) на Антиох I (69–34 година прочие н. е.), който ръководи Комаген, царство, учредено на север от Сирия и Ефрат след разпадането на империята на Александър Велики, е едно от най-амбициозните структури от елинистическия интервал, отбелязва UNESCO. Синкретизмът на неговия мавзолей и родословието на неговите царе, което може да бъде проследено обратно посредством две групи митове, гръцки и персийски, е доказателство за симбиозата на културните обичаи на Изтока и Запада.

Антиох I е показан като потомък на Дарий – по линия на татко му Митридат, и на Александър – посредством майка му Лаодика. Това именито родословие и генеалогични препратки свидетелстват за упоритостта да бъде сложено началото на нова династия.

Дизайнът и мащабът на хиеротезиона се комбинират, с цел да основат непостижим план в античния свят. За построяването на колосалните скулптури и ортостати (стели) е употребена високо развита технология, непозната за този интервал.

С диаметър 145 м и височина 50 надгробната могила от каменни парчета е заобиколена с тераси от изток, запад и север. Пет великански седящи варовикови скулптури на Антиох I и божества от гръцкия и персийския мавзолей са обърнати надлежно на запад и на изток. Те са оградени от чифт скулптури на животни-пазители – лъв и орел – във всеки край. Главите на статуите са паднали на долното равнище, на което са издигнати два реда стели от пясъчник, инсталирани на пиедестали с олтар пред всяка от тях. Единият ред е с релефни статуи на персийските предшественици на Антиох, а другият – на неговите македонски предшественици. Надписи на гърба на стелите свидетелстват за генеалогичните връзки.

Царят неслучайно избира Немрут за място, където да издигне своя пантеон – планината е била свещено място за поданиците му. Когато римляните превземат царството, храмът е зарязан.

Мястото тъне в давност до 1881 година, когато немският инженер Карл Сестер стартира изследването на върха. Светлините на прожекторите обаче се насочват към Немрут едвам през 1939 година, когато Фридрих Карл Дьорнер изследва обширно региона. Археологическите разкопки стартират през 1953 година по управлението на Американската школа по ориенталски проучвания. През 2006 година Близкоизточният механически университет (METU) в Анкара приготвя повсеместен проект за разкопки, консервация и реституция, който към момента се извършва.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР