Немезида най-сетне дойде и за прословутите горски заменки. В ролята

...
Немезида най-сетне дойде и за прословутите горски заменки. В ролята
Коментари Харесай

Скандалните заменки "хванаха гората"

Немезида най-накрая пристигна и за прословутите горски заменки. В ролята на богинята на възмездието влезе министър Десислава Танева, която разгласи, че страната стартира да си събира " вересиите ". Тарикатите, които преди 10-12 години направиха горски бартер с страната и се снабдиха с прелестни парцели край морския бряг и до ски курорти, ще би трябвало да доплатят над 80 млн. лв., стана ясно от ексклузивен брифинг на Танева. Министерството даже разгласява лист на длъжниците - стотина компании и жители. На някого това може да му звучи като добра вест. Но не е. Веднага като тапа от шампанско изскочиха въпроси - 

 

какво се случи, защо тъкмо в този момент? 

 

Възможните пояснения са няколко.

Лесният отговор е, че оценителите и агроминистерството най-сетне са завършили работата по оценките на разменените парцели, пресметнали са вредите за страната и са определели компенсациите за всеки контракт за подмяна. Танева това и сподели в сряда - преди малко разпратихме уведомителните писма до бенефициерите (това е вярната дума, само че в нашия евроречник се наложи " бенефициент " ), които би трябвало да доплатят. 

Някои заподозряха, че властта си прави прост спешен пиар. " Нахалните " медии не престават да ровят в аферата " Къщи за посетители без посетители ", а там е цялостно с " наши " хора - от ГЕРБ, от Движение за права и свободи, политици и спонсори на политици. В същото време всякакви опозиционни партии и неправителствени организации не престават да смущават с рецензии политическия сговор за наместването на Иван Гешев и Сотир Цацаров на основни постове. Хайде в този момент малко да отместим вниманието към тематика отпреди 10-12 години, " кучетата " да полаят, а сюжетът да си върви.

Може пък нашите управляващи да са се сетили, че моментът е съвършен да рапортуват пред Брюксел, че са си свършили работата, тъй че наказателната процедура против България за даване на непозволена държавна помощ на определени едри предприемачи посредством заменките да бъде прекъсната и пратена в архивите. Старата и новата еврокомисия таман си предават щафетата и за всички е удобно щекотливият български случай - чужд по мащаби и безочливост в рамките на целия Европейски Съюз, да бъде завършен и пропуснат. 

А дали другарски настроени към " Бойко " представители на Европейска комисия не са подсказали, че би трябвало да се отчетат дейности, инак ще последва предаване на страната на съд, а по-късно - и галактически санкции. Възможно е също държавното управление ни да се тормози, че в състава на новата ЕК има комисари, които ще питат за какво пет години София не е взела ограничения за преустановяване на неприемливата държавна помощ и за какво няма осъдени държавни чиновници. 

Каквито и да са обясненията, те не са толкоз значими. Същественото е, че аферата " Заменки " ще завърши, както стартира - с големи вреди за страната, и цялата неправда ще бъде заровена от времето и в безплодни правосъдни каузи. Управниците - от всевъзможни бои, от дълго време

 

пропуснаха възможностите да скапват порочните покупко-продажби

 

и да санкционират представителите на властта, благословили и подписали стотиците сделки от типа " кон за кокошка ". Много от компаниите, облажили се от горските рокади, са сменили притежателите си, освен това нееднократно. Сред новите притежатели има и задгранични компании, в това число и офшорки. Други сдружения - участници в заменките, са в разпродажба. Много от добитите посредством заменки горски терени от дълго време са със заменено предопределение, застроени и превърнати в голф стадиони, хотелски комплекси, ветро- и слънчеви паркове. Накратко, сегашните имоти нямат нищо общо с имотите от 2007-2009 година и всяка оценка, правена десетина година по-късно, елементарно може да бъде оборена. Сред имената в " Списък 103 " инцидентни хора няма - Гриша Ганчев, Тодор Батков, Христо Ковачки, Николай Банев, Явор Хайтов, Красимир Гергов и т.н. Всеки от тях може да си наеме най-хубавите юристи, които с лекост ще потвърдят в съда, че новите оценки са сбъркани и че самата държавна рекламация е безпочвена. 

80 млн. лв. - на колкото са изчислени в този момент вредите за страната, сами по себе си са скромна сума. Скандалите покупко-продажби от времето на тройната коалиция са доста повече, само че " черният лист "  е редуциран единствено до 103. Причината е, че по разпоредбите на Европейска комисия непозволената държавна помощ се санкционира единствено в случаи, когато изгодата за подпомогнатия надвишава 200 000 евро. Ето за какво заменките, в които страната е била  " прецакана " примерно " единствено " с 300 000 лв., са изключени от черния лист. Отделно част от най-скандалните случаи с времето просто изчезнаха, изпариха се. Никой към този момент не приказва за другите заменки - на ниви и ливади. Не се  обелва и дума за този вид сделки преди 2007 година (когато България още не бе в ЕС), а те не са по-малко уродливи. 

Самият лист,  който агроминистерството във неочакван ентусиазъм на прозрачност публикува, е подозрително оскъден. В него има единствено имена на компании и на жители. Не написа какъв брой на брой са сменените парцели, какви са площите, къде се намират, на какъв брой са оценени, какъв брой има да доплаща на страната всеки " бенефициер ". Тази липса на данни подухва подозрения, че отново има увъртане, замитане на облаги и прикриване на щети. Но никой няма да бъде осъден - не и в страната, в която Гешев и Цацаров са единствените вероятни претенденти за битка с корупцията на последния етаж.  

 

Как стартира всичко?

 

От медиите, несъмнено. Заредиха се журналистически следствия по какъв начин мастити предприемачи си набелязват безценни държавни парцели, които получават евтино от страната, а в подмяна й дават раздробени парчета по чукари и камънаци навътре в страната, непривлекателни, само че пък снабдени с високи оценки. Така за задачите на бартера 1 кв. метър държавна гора край Черно море бе оценен приблизително на 7 лева - по-евтино от квадрат третокласен балатум. Освен че са били залесени и на прелестни места, върху някои от тези терени е имало постройки, инженерна инфраструктура. След заменките някои от същите терени - към този момент частни, бяха продавани за 100 и повече евро за кв. метър.

Когато през 2009 година ГЕРБ взе властта, тогавашният агроминистър Мирослав Найденов се възмущаваше, че " тройната коалиция " е ужилила бюджета с " няколко милиарда лв. ".  Сега отново ГЕРБ е на власт и се хвали, че с 10-годишното забавяне потегля да покрива вредите, които са сведени до 80 млн. лв.. А даже и тази сума няма да бъде събрана.

Далаверата " заменки " нямаше да е допустима без общителното подпомагане на изпълнителната власт.  Под напора на изнесените многочислени обстоятелства и на публичното отвращение прокуратурата се зае да ревизира кои са отговорните за аферата " Заменки " политици и висши служители - като шефа на горската организация Стефан Юруков, бившия министър Нихат Кабил и други През 2014-а следствията бяха безславно прекратени - нямало закононарушение.  

Още през 2008 година Световната банка " оцени " заменките като " злоупотреби с процедурата за подмяна на гори, основно за търговски цели, съпроводени от доста ощетяване на страната ". Това е откъс от отчета " Бележки по политиката за ръководство на горите ". През 2014 година Европейската комисия отсъди, че посредством заменките България е предоставила неприемлива помощ на частни лица в изключително огромни размери. Сега министър Танева извади черния лист на заменките, само че не загатна нищо за санкции за виновните длъжностни лица. Цацаров и Гешев също нищо не споделят. Остава вярата, че казусът с българските заменки ще привлече вниманието на новия европейски прокурор Лаура Кьовеши. Все отново става дума за безсрамно нарушение на европравилата. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР