Нелсън Пелц е основател на фонда Trian Fund Management Още

...
Нелсън Пелц е основател на фонда Trian Fund Management Още
Коментари Харесай

Инвеститор активист иска да влезе в ръководството на Procter&Gamble

Нелсън Пелц е създател на фонда Trian Fund Management

Още по тематиката
Reckitt Beckinser понижи прогнозите си за годишната облага

В рубриката на " Капитал Daily " събираме информацията за управническите промени и вести за водачите на бизнеса в България и по света от миналите седем дни

All Channels Interaction с отличие на Forbes Evolution Awards 2017; Гугъл възнамерява нов ad-blосkеr в браузъра Chrome; Джеф Безос е най-влиятелният човек в света на медиите и маркетинга съгласно Adweek; Discovery и Samsung оповестиха партньорство за показване на нов модел телефон

Ръководството чака усъвършенстване на резултатите до края на годината

Фондът Trian Fund Management на вложителя деятел Нелсън Пелц ще се опита да вкара собствен представител в ръководството на световния тръст за произвеждане на потребителски артикули Procter & Gamble (P&G). В понеделник от фонда на милиардера оповестиха в известие до регулаторите в Съединени американски щати, че съгласно тях резултатите на компанията са под опциите й и са нужни смяна в управлението, стесняване на разноските и понижаване на администрацията.

Самият Пелц е препоръчан за член на управителния съвет, като кандидатурата му не е непредвидена, откакто ръководеният от милиардера капиталов фонд през февруари оповести, че има дял на стойност 3.5 милиарда $ в компанията за потребителски артикули, написа Financial Times.

Сложната организация стопира растежа

От фонда считат, че дългогодишният опит на Пелц и многочислените триумфи на вложителя във взаимната му работа с мениджърския екип на разнообразни компании, биха били незаменими за производителя на Ariel в " битката с провокациите, които му предстоят. "

От Trian постоянно подлагат на критика P&G за ниския й органически прираст, главната причина за който е комплексната организационна конструкция на компанията, забавяща измененията. Кандидатурата на Нелсън Пелц за място в управителния съвет на компанията цели да поддържа концепцията точно за по-драстични смяна в тази тенденция. Trian чакат Procter&Gamble да одобри предлагането.

Стратегията не работи

През 2012 година Procter&Gamble предприе тактика на редуциране на разноските с 10 милиарда $ за увеличение на продажбите си. Въпреки това компанията не съумя да доближи темповете на напредък, към които се стреми. В опит да усилят облагите си от P&G продадоха някои от опериращите на загуба марки и се концентрираха върху основни марки като Gillette, Pampers и Tide.

Резултатите от тези старания на управлението обаче съвсем не са налице. Акциите на компанията се търгуват на цени близки до тези от началото на годината, а пазарната й капитализация, която все още е малко над 222 милиарда $, е малко по-ниска от тази през януари.

Втори опит

Кандидатурата на Пелц е вторият опит на Trian да си обезпечи наличие в управлението на компанията, откакто по-рано тази година първата номинация на изпълнителния шеф на фонда за място в УС на компанията беше отхвърлена от Procter&Gamble. В писмото на компанията от понеделник от управлението й потвърдиха убежденията си, че осъществените промени са ефикасни, а резултатите от тях към този момент са налице. От борда на компанията показаха цялостната си поддръжка към тактиката, което евентуално ще бъде регистрирано и при вземането поради на актуалната кандидатура на Пелц.

Според Час Мансо, анализатор от Société Générale, главните опасения на управителния съвет са свързани с възгледите на Пелц за радикални промени и все по-често срещаната концепция, че компанията би трябвало да се раздели на профилирани подразделения, тъй като актуалното й устройство е прекомерно комплицирано.

Предизвикателствата пред Procter&Gamble обаче стават все по-сериозни, откакто растежът в приходите на компанията продължи да се забавя и през първото тримесечие. Растежът на органичните продажби на P&G от 1% към момента е под мечтаните си стойности, а продажбите на американския пазар, който е най-важният за нея, са се задържали на равнищата от последното тримесечие. На 2 август се чака и публикуването на резултатите на Procter&Gamble за второто тримесечие на годината, което е и краят на фискалната година за компанията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР