Некачествени китайски респиратори от производителя Ryzur са раздадени на учителите

...
Некачествени китайски респиратори от производителя Ryzur са раздадени на учителите
Коментари Харесай

Менте-маските купени от България заляха и Германия - slava.bg

Некачествени китайски респиратори от производителя Ryzur са раздадени на учителите в провинция Баден-Вюртемберг, написа Шпигел. Според изследване на авторитетното немско издание тези маски са с подправени документи от лабораторията DEKRA и би трябвало незабавно да бъдат изтеглени от приложимост, оповестява. Немските управляващи обаче не знаели за тази машинация.

В България един милион бройки от същите маски бяха закупени от държавното управление с европейски средства през месец май. Тогава Биволъ разкри, че тези маски са с най-ниската оценка за дестилация от референтна американска лаборатория. Маските на Ryzur се показват най-зле измежду 92 изследвани модела /виж тук/. Максималната успеваемост на филтъра на тази маска е едвам 33,9%! Това е скандално ниско по отношение на декларираните 95% за този клас респиратори. На процедура тази маска не защищава въобще от поемане на ковид. Пълният отчет от изследването може да бъде забелязан тук.

Същите маски-менте са стигнали до немските учители тази есен и на тях се вижда щемпел за тест от авторитетната лаборатория DEKRA. Директорът на DEKRA Йорг-Тим Килиш обаче е декларирал, че тези маски не са тествани от неговата лаборатория и “не би трябвало да се раздават при никакви обстоятелства”.

“Раздадените към този момент маски би трябвало да бъдат изтеглени веднага” – споделя Килиш.

Шпигел са потърсили коментар от способените районни министерства на обществените грижи и културата, които са отрекли, че раздават некачествени маски. Чиновниците обаче не знаели, че печатите на DEKRA са фалшифицирани.

Българският опит с тези маски е още по-скандален, защото те бяха рекламирани като медицински произведения и това е записано и в контракта за покупката им, с който Биволъ разполага. Доставените със самолети маски обаче не бяха медицински по стандарта GB19083-2010, а елементарни респиратори по стандарта GB2626. Те не ставаха за приложимост от здравните служащи.

На поръчаните от България маски също имаше подправени печати от американската организация за сигурност на медикаментите FDA и за европейско качество CE. Това не попречи пратката да бъде усвоена. Маските бяха раздадени на чиновници на Министерство на вътрешните работи, Агенция “Митници” и в други институции на “първа линия”. макар откритите обстоятелства за тяхната неефективност и подправената документи.

Източник: Биволъ
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР