Нека започнем да изследваме дълбините на легендарното Черно море и

...
Нека започнем да изследваме дълбините на легендарното Черно море и
Коментари Харесай

Колко дълбоко е Черно море в действителност

Нека стартираме да изследваме дълбините на именитото Черно море и да открием какъв брой надълбоко е то в реалност. Черно море е неповторим басейн (пластове вода, които не се смесват). Седем държави граничат с него - Украйна, Румъния, Русия, Молдова, Грузия, Турция и България. Да прибавим, че това е най-големият прочут басейн. Мнозина считат, че Черно море се загатва в световноизвестната история за Ноевия ковчег, само че смисъла му надалеч надвишава библейските препратки.

Какво прави Черно море такова, каквото е?

То е подводно гробище, преизпълнено със скрити истории и мистерии, и сигурно ще бъде забележителност, която би трябвало да видите, в случай че инцидентно сте водолаз. Въпреки че гмуркането има своите граници. Лошото е, че оптималната дълбочина за гмуркане с акваланг е почти 107 метра.

Това мистериозно надълбоко море няма достъп до сладка вода, което прави водата гъста и плътна, с помощта на несъразмерното струпване на сол. Тази компактност води до събитие, наречено стратификация. В най-горния пласт се намира О2, който основава среда, в която морският живот процъфтява. Макар това да е правилно, огромните упования цялото море да е богато на живот сигурно биха ви разочаровали. Сега не се опасявайте, тъй като Черно море има куп митове, в които да потопите любознанието си, само че локалните поданици не без причина го назовават " Морето на мъртвите дълбини ". То е дом на едвам към 2500 типа живи организми, в това число бутилконоси делфини, медузи и риба звук.

В мрачните дълбини светът е напълно друг

Нека се гмурнем по-дълбоко, доста по-дълбоко, до място, където даже слънцето не доближава. За да разберем в действителност Черно море и къде е спечелило фамозната си купа, помислете по какъв начин може да наподобява океанската " лазаня ". Това море се слави със своите пластове. Вече обсъдихме повърхностния пласт и неговата дарба да поддържа живота. Сега ще поговорим за дънния пласт, прочут като аноксична зона. Това е мястото, където нещата стават в действителност злокобни. Представете си място, което е толкоз пусто, че в него даже липсва О2. Тази зона стартира на към 70-91 м в центъра и на 100-152 м в непосредственост до краищата. Учените назовават тези води " негостоприемни ". В дълбините кислородът не просто е нищожен, само че и нечист от дребни бактерии, вируси и, да не забравяме, отпадък.

Казано напряко, в случай че търсите място, където да ловите риба или да плувате на мира, Черно море няма да е най-хубавият ви избор.

Всичко друго, само че не и " глътка пресен въздух "

Ако сте фенове на науката или историята, идната част сигурно ще ви държи в напрежение. Високото наличие на сол придава на водата невероятна плаваемост на повърхността.

Забавен опит за плаваемостта: Всичко, от което ще се нуждаете, са 3 чаши, всяка от които е цялостна с вода, сол, сода за самун и 3 яйца. Напълнете едната чаша с минерална вода, а другата - със солена вода. Пуснете по едно яйце във всяка чаша с вода. Забележете какво се случва в по-плътната вода (водата, която съдържа сол). Яйцето изплува!

От друга страна, това значи, че при неналичието на О2 всичко, което потъва на дъното, остава там. В аноксичната зона процесът на разложение се забавя освен с няколко дни, години или даже десетилетия - а с епохи. В резултат на това археолозите са разкрили необикновено непокътнати антични реликви, в това число гръцки транспортен съд на 2400 години. Въпреки че Черно море не е претъпкано с живот, можете да мислите за него като за подводен музей, където историята се съхранява под повърхността му. Някои от нещата, открити в дълбините му, включват дълбоки морски каньони, остатъци от антични селища, вкаменелости и даже някои сведения за еволюцията на морския живот. " Морето на мъртвите дълбини " за следващ път оправдава многочислените си прозвища.

А в този момент за дълбочината... Ужас

За да схванем в действителност дълбочината на прословутото Черно море, дано създадем умствен опит. Помислете за височината на Емпайър Стейт Билдинг: към 381 м. Сега дано си представим, че подреждаме шест Емпайър Стейт Билдинг един върху различен. Накрая ги пуснете в най-дълбоката точка на Черно море. Ако приемем, че разполагаме с оборудването за осъществяване на тази задача, резултатът ще бъде към 22 86 м небостъргачи във водата. Това значи, че единствено към 76 м ще надничат от водата. В умозаключение, това оставя смразяващите 2210 м под водата, което прави оптималната измерена дълбочина 2216 м.

Точно както всяко друго морско или океанско дъно, то е с друга дълбочина според от това какъв брой във вътрешността във водата се намираме. Вече загатнах, че това съставлява най-дълбоката точка, която сме измервали. С други думи, доколкото ни е известно, тя не става по-дълбока. Казано по различен метод, това би могло да бъде същински призрачен сън за някой, който се опасява от дълбокия океан.

Ако в миналото още веднъж се запитате за тайните на Черно море, дано дълбочината му ви подсети, че вътре в него постоянно има освен това от това, което е на повърхността.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР