Нека заедно, стратегически, държавнически, да си свършим работата – не

...
Нека заедно, стратегически, държавнически, да си свършим работата – не
Коментари Харесай

Нинова: Вярно ли е, че част от хората няма да вземат обезщетение, защото пострадалите имоти не са им постоянни домове?

„ Нека дружно, стратегически, държавнически, да си свършим работата – не да вършим смяна на смяната на закона при всяко наводняване. “ За това прикани от парламентарната естрада през днешния ден водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. По нейно предложение още при започване на чуването на премиера народните представители отдадоха с едноминутно безмълвие респект към паметта на починалите българи в бедствието по Черноморието.

„ Българска социалистическа партия внасяме публично документално предложение – да създадем в Народното събрание една група, която да събере всички законодателни оферти, да поканим хора, които схващат от тази материя и да вземем рационални стратегически решения. Този въпрос към този момент не може да се взема решение на парче – желае сложен, стратегически и държавнически метод. Само комисията при господин премиера няма да може да свърши тази работа “, уточни водачът на социалистите, представен от пресцентъра на групировката.

„ Вчера, когато поискахме чуването на акад. Денков, отбелязахме разбирането си, че става дума за сложни аргументи за случилото се – справедливи – естествени, и субективни. Не за пръв път стават нещастия, които лишават живот и унищожават имущество – държавно и частно. С цялостно схващане сме за това и макар тези аргументи, бихме желали да чуем съответни отговори на някои въпроси, които чухме и от хората по време на тези изтекли към този момент 2 дни “, обърна се към премиера Корнелия Нинова и зададе въпросите:

„ Появи се публична информация от публични държавни медии, че има преливане на два язовира през стената. Вие в този момент казахте, че няма такова нещо и язовирите не са преливали вода през стената. Този въпрос постоянно стои при такива случаи. Спомням си и Мизия – дълго време се твърдеше, че няма такова нещо, след това се оказа, че една каскада от 6 язовира са тръгнали към Мизия с 4 метра вълна. Питам Ви, кое от двете е правилно – има ли преливали язовири и второ, чия благосъстоятелност са те – държавна, общинска или са дадени на концесия, на някой безхаберен концесионер “, попита водачът на социалистите.

На второ място тя сложи въпроса правилно ли е, че част от хората няма да получат обезщетение, тъй като потърпевшите им парцели не са техните непрекъснати къщи и домове, става въпрос за каравани, краткотрайни постройки и така нататък

На трето място Корнелия Нинова акцентира, че единствено 10 от 360 корита и обекти са финансирани и какво ще предприеме държавното управление за останалите 350?

„ Четвърто – няма ли най-после да има един отговорен в страната за това, което се случва? Спомнете си всички наводнения, всички нещастия и си отговорете на въпроса - има ли един осъден държавен чиновник, кмет, общински консултант, концесионер на язовир, който, с цел да си гледа шараните и да печели, не го поддържа, не го профилактира и така нататък Един? Големият въпрос за правдивост и правораздаване в България стои. И за сякаш правосъдната промяна “, обърна се към премиера и народните представители Корнелия Нинова.

Лидерът на социалистите акцентира, че въпросът е сложен и очерта три казуса: „ Първият е за системата на язовири в България. Изключително разпокъсана благосъстоятелност - никой не знае най-малко за над 100 язовира кой стопанисва, кой дава отговор за тях, нарушени взаимоотношения сред страна, общини, регионални шефове и частни притежатели и концесионери. Първа задача, съгласно нас, е да се постави ред в тази система. И ние имахме подготвеност за този ред “, уточни Корнелия Нинова.

По думите ѝ вторият сериозен проблем са реките – инертни материали, непочистени корита, липса на финансиране към кметовете. „ Този въпрос би трябвало да се реши. И тук ще поправям някои сътрудници – инертни материали се дават най-често на концесия, т.е. още веднъж идва огромният въпрос кои свои обекти страната дава на концесия на частни лица? Защото, ние твърдим, че водите на България са детайл на националната сигурност и би трябвало да се стопанисват, ръководят и управляват от българската страна посредством нейните публични органи “, съобщи водачът на социалистите.

Като трети проблем тя уточни горите и безконтролната сеч.

„ И по трите въпроса има потребност от законодателна работа. Обръщам се към депутатите, тъй като нашата отговорност е тази – да променяме закони. Години наред тук стоят оферти, които не се гледат “, уточни Корнелия Нинова и напомни:

„ Вече има подготвен артикул и аз съм взела участие в писането на този артикул, ще го извадим, ще го предложим. Не ревнувайте, не говорете, че използваме нещастието на хората за политическа пропаганда. Въпросът е свръх политически, тъй като се изисква решение на политически органи, на политически партии, изисква се решение на Парламент, на Министерски съвет, на правосъдната система, сложно, изцяло решение. И, в случай че в действителност, имаме благосклонност, този път можем да свършим работа – с цел да няма още веднъж жертви, още веднъж ден на печал и още веднъж минута безмълвие “, заключи водачът на Българска социалистическа партия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР