Нека се спрем на интересния въпрос, по какъв начин създателите

...
Нека се спрем на интересния въпрос, по какъв начин създателите
Коментари Харесай

Криптовалутни войни: проитивопоставянето

Нека се спрем на забавния въпрос, по какъв метод основателите на криптовалути се борят с производителите на ASIC чипове, особено основани за бързо продобиване на цифрови пари и какви проблеми пораждат при този развой.
В предходната част се спряхме върху профилираните ASIC чипове, които печелят на своите основатели милиарди долари. Но тяхното потребление стана причина за надълбоко разединение на криптообществото. Да разгледаме, за какво тази технология провокира отбиване от страна на елементарните представители на криптообществото и на създателите на криптовалути.

Използването на ASIC за рандеман на криптовалута дава опция за приемането на доста високи приходи на всеки вложен $. Но началните капиталовложения за потреблението на профилираните чипове са неведнъж по-високи, в сравнение с закупуването на личен компютър (който най-вероятно към този момент го има). При цена към $2000 (зависи от съответния модел), ASIC чипът надалеч не е наличен за всички. Но ASIC са доста бързи и хората, а по-често другите компании и организации, които могат да закупят доста количество от тези профилирани чипове, са малко. По този метод те унищожават главната полезност на криптовалутите – децентрализацията. Концентрацията на запаси единствено в едни ръце докара до това, че се наложи логаритмите на редица криптовалути, като да вземем за пример Ethereum, Monero и ZCash, да станат устойчиви против ASIC чиповете. Но дали това ще спре ASIC колосите?
Вятърни мелници
Майнърите получават главните си средства за интервенцията „затваряне на блока“, в който се записват транзакциите. За множеството криптовалути затварянето на блока става посредством Proof-of-Work логаритъма, изискващ основни изчислителни мощности. ASIC се оправят доста по-бързо с тази задача, спрямо централните процесори и видеокартите на елементарните компютри. Но е изцяло допустимо да се сътвори подобен логаритъм за привършване на работата с блока, че профилираният криптовалутен чип да работи постепенно и да не се оправя елементарно. Именно по този метод се основава ASIC-устойчива криптовалута.

Но „бавно“ не значи, че логаритъмът не може да бъде надхитрен. Относително лесното планиране и произвеждане на ASIC прави неизбежна появяването на идващ, по-нов чип и ново профилирано съоръжение. Отново се появява предимство при добива на цифровите монети, изключително след мащабиране на структурата.

Как реагира на това обществото, желаещо да поддържа ASIC неутралитет? Най-простото решение на обстановката е да се промени логаритъма Proof-of-Work. Това става посредством хардфорк на главната валута. При този развой се трансформира програмния код и някои съществени правила за рандеман на съответната криптовалута. Това става за безусловно всички участници в тази криптовалута. Персоналните компютри по принцип са основани като универсални изчислителни устройства и с лекост одобряват новите логаритми. Но в ASIC чиповете логаритъмът е твърдо заложен и даже напълно дребни промени в главния логаритъм могат да ги създадат безполезни. Ето за какво, някои от главните криптовалута, като да вземем за пример Monero, Zcash, Ethereum, Vertcoin и някои други, към момента се пресмятат посредством потреблението на видеокарти.

Производителите на ASIC устройства се стараят гладко да усилват броя на тези устройства в криптовалутните мрежи, с цел да се избегне внезапният растеж на изчислителните запаси на криптомрежата. Точно това се случи с първите ASIC, които се появиха в Bitcoin мрежата през 2013 година.

Неотдавна Bitmain показа ASIC чипа E3 за рандеман на втората по капитализация криптовалута Ethereum, продажбите на който са планувани за месец юли тази година. Някои борсови аналитици побързаха да поправят прогнозите си за цените на акциите на AMD и Nvidia – най-големите производители на графични процесори за видеокартите. Те пресметнаха, че появяването на ASIC схемите в добива на Ethereum ще докара до намаление на търсенето на графични процесори. При това Bitmain стартира продажбите на тези чипове, макар че се появиха догатки, че Ethereum има намерение да премине върху различен логаритъм – Proof-of-Stake и тези ASIC ще станат напълно ненужни.

За разлика от елементарната смяна в кодирането на блока, която пази криптовалутата от в този момент съществуващите ASIC чипове, Proof-of-Stake е съществено решение. Тази непрекъсната игра с нови нови хардфоркове изисква единодушието на обществото и високо качество на работата, с цел да се подсигурява работоспособността на логаритъма. Но при потреблението на Proof-of-Stake логаритъма, значение имат не толкоз изчислителните мощности, а количеството криптовалута в сметката. С други думи, вероятността за образуване на следващия блок в блокчейн веригата е пропорционална на неговите средства в тази криптовалута.

Този метод изключва потреблението на ASIC чипове и тази конкуренция във въоръжаването. Но това решение непосредствено отстранява децентрализацията на криптовалутата, тъй като бенефициентите получават прекомерно мощни лостове на надзор.
Недостижимият блян
Дори в един предполагаем свят, в който няма ASIC, а добивът се реализира единствено благодарение на графични карти, няма да има идеална правдивост. Тук казусът е напълно различен.

Именно универсалността и гъвкавостта на видеокартите, даващи опция за рандеман на криптовалута, са една особена опасност. В ASIC устойчивата Ethereum мрежа на втората по капитализация криптовалута в света, работят над 2 милиона видеокарти. Двата най-големи пула на Ethereum разполагат с по към 500 000 графични процесора. А идващият по величина пул има към 250 000 графични чипове. А това значи, че 3-те най-големи Ethereum пула могат да преодолеят 51% преграда на изчислителната мощ, което дава опция за свободното презаписване на регистрите на множеството криптовалути. Сдържащият фактор тук е, че по този метод пада цената на криптовалутите, атакувани по сходен метод.

Многофункционалността на видеокартите, даваща опция на майнърите с лекост да се трансферират от един метод на рандеман на криптовалута към различен, е същинският залог на децентрализацията. А в случай че огромните притежатели на изчислителни мощности създадат добива на дадена криптовалута недоходоносен, потребителите с видеокарти бързо минават към добива на друга криптовалута. Но по този метод поражда различен проблем: бързият преход на майнърите намалява прихода на всеки един от участниците в криптовалутната мрежа. ASIC няма по какъв начин да бъдат трансферирани към друга криптовалута и по този метод внезапно се редуцира простора за спекулации и се поддържа един относително постоянен курс.

Втвърдяването политиката на Китай по повод електрическата енергия за рандеман на криптовалута ще способства за разширение географията на майнинга. Поради оказвания от страната напън някои огромни компании за рандеман на криптовалута се трансферираха от Китай в Исландия, Канада, Русия и други страни.

Междувременно редица специалисти предсказаха, че позагубилата към този момент известност Bitmain ще бъде конкурирана от Intel и Samsung, което ще оздрави пазара на профилирани чипове. Ако това в действителност се случи, епохата на потреблението на видеокарти за рандеман на криптовалута ще приключи, както това се случи преди време с централните процесори.

Сега се появи нещо по-ново. Обществото на анонимната криптовалута ZCash обмисля вид за взаимното потребление на двата метода – част от емисията ще бъде дадена на ASIC чиповете, а другата част – за рандеман благодарение на видеокарти. Този метод изисква комплицирано софтуерно решение и вероятно още веднъж ще чуем за него след известно време.

Сегашното разединение в криптовалутното общество припомня княжеските междуособици през мрачното средновековие. Мощният софтуерен пробив и бързото развиване на блокчейна се замениха със застоялост и ерес. Както и през IX-XI епохи, разцеплението няма да докара до нищо положително – ликвидността на известните криптовалути ще се намалява като резултат от тяхното делене, а веригата от безкрайни хардфоркове с смяна на употребяваните логаритми усилва вероятността от неточности, да не приказваме за загубата на доверие към обособените цифрови валути.

По всичко проличава, че сме очевидци на повратен миг, който сега дефинира бъдещето на криптоиндустрията. Сега се взема решение дали криптовалутите и методът за техния рандеман ще устоят на натиска и на разцеплението, зараждащо от непрекъснатите противодействия, изброени дотук.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР