Нека опознаем своето достойнство да сме родени в древна страна

...
Нека опознаем своето достойнство да сме родени в древна страна
Коментари Харесай

Нашият дом е България за своя филм Опълченците на Шипка: Нека опознаем своето достойнство!

Нека опознаем своето достолепие да сме родени в антична страна с хилядолетна история с Църква Христова на 1154 години, на земя, скъпо-платена с кръвта на нашите предшественици. Нека бъдем почтени стопани на нашата Родина! Нека браним нашата цитадела на религия и отстояваме нашата православна българска еднаквост! Нека Бог закриля България!

 

Това приканват от родолюбивата фондация " Нашият дом е България " в духа на отминалия единствено преди броени дни Национален празник.

 

Припомняме, че в навечерието на Трети март и на самия празничен ден от фондацията показаха героичната сага на опълченците на Шипка, пресъздадена в нов късометражен филм, чийто режисьор е създателят и идеолог на " Нашият дом е България " проектант Пламен Пламенов Мирянов.

 

Това е следващ родолюбив план на проектант Мирянов, отдаден на България и нейните велики герои и исторически моменти. Авторът и режисьор на кино лентата напомня подвига от Шипченската епипея, записан в историческата памет като образец за висша всеотдайност, безстрашност и мъжество. Чрез художествена импресия и възстановка лентата връща фена в преломните години 1876-1878.

Кадрите са снимани край връх Шипка и към Паметника на свободата там и озвучени със стиховете на гения Иван Вазов от „ Епопея на забравените “. В баталните подиуми вземат участие националните гвардейци, монаси и актрисата Галина Димитрова. „ Епопеята “ се чете доста прочувствено и трогателно от артиста Янко Лозанов, който е и рецитатор в Представителния отбор на въоръжените сили при Националната гвардейска част.

 

Ето какво още пишат от фондация „ Нашият Дом е България “ по отношение на работата си по емблематичния план:

 

" Благодарни сме за поканата от кмета на Община Казанлък госпожа Галина Стоянова да представим късометражния живописен филм “Опълченците на Шипка – Епопея на забравените ” по едноименната творба на Иван Вазов, на 2-ри март на централния площад “Севтополис ” в град Казанлък и на 3-ти март в подножието на Паметника на Свободата – Шипка.

 

Също по този начин благодарим за оказаната чест на Пламен Пламенов Мирянов да бъде водещ на тържествената заря- инспекция на 2-ри март в Казанлък и на празничното честване в подножието на стълбите под Паметника на 3-ти март! ".

 

И прибавят:


" Лентата на нашия късометражен филм показва възстановка от шиенето на Самарското знаме от монахиня от град Самара, възстановки на боеве от Шипченската епопея, изкачването на гвардейци от Национална гвардейска част и полагане на венци на паметника на Свободата, рецитал на артиста Янко Лозанов на целия текст на Вазовата творба, също и симфонично осъществяване на Врачанска филхармония с диригент Георги Андреев.


Епичната музикална картина „ Опълченците на Шипка “ е особено написана за кино лентата от композитора Георги Андреев, като всяка една тематика към обособените подиуми на творбата - прологът, офанзивите на турците, апелът на Столетов, идването на Радецки и епилогът – има своето неповторимо звучене ".


В началото на лентата от " Нашият дом е България " подчертават на думите на остарелия челник дядо Цеко Петков, който изрича молитва за Самарското знаме по време на неговото освещаване:


„ Да помогне Бог това свето знаме да премине от край до край нещастната българска земя; нашите майки, дами и деца да изтрият с това знаме скърбящите си очи; всичко нечисто, поганско, зло да бяга от боязън пред него, а след него да настане дълготраен мир и благополучие!????????
Нека всяко значимо дело стартира с молитва... Радостно е да открием такава огромна религия у облиците на нашите борци за избавление.????????
Избрахме тази ода на Иван Вазов, защото това е последната творба от цикъла “Епопея на забравените ”, като самобитен венец на цялата стихосбирка.

 

Още повече, тя сигурно възвеличава един от най-значимите исторически моменти от битките за национално избавление. И несъмнено, поетичната палитра и хубост на този стих е ненадмината.

 

" За нас това е едно от най-високите и еблематични достижения на българската лирика като цяло. Нека всеки един българин да знае най-малко дребна част от тези паметни стихове! ", прибавят от фондацията.


Оттам изричат признателност и на национално съдружие „ Традиция “ и клубовете от съвсем цялата страна, взели участие във възстановките на шипченските боеве от август 1877 година


Както и на Министерство на защитата и полковник Кънчо Иванов за присъединяване на гвардейци от Националната гвардейска част, които се изкачиха на върха в ледения ден на 17-ти февруари 2020 година и поставиха венци на Паметника.


От родолюбивата фондация благодарят за общителното подпомагане на шефа на шефа на Национален парк – музей „ Шипка – Бузлуджа ” - доктор Чавдар Ангелов, както и за всеотдайната поддръжка на Национален военноисторически музей – София и особено на доцент Соня Пенкова. 


И прибавят: " За нас беше боязън, неспокойствие, горделивост и голяма привилегия да бъдем част от празнуването на празниците по случай 146 години от нашето Освобождение точно на връх св. Никола, в подножието на Паметника на Свободата! ".


След формалната гала по полагане на венците от президента на Република България - Румен Радев, министри и други представители на властта, се състоя тържествена музикално-поетична стратегия с красива палитра от патриотични, фолклорни и духовни песни, в осъществяване на квартет „ Българи “, Гуна Иванова, Ива и Велислава Костадинови. Беше показан и рецитал на „ Опълченците на Шипка “ от Пламен Пламенов Мирянов.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР