Нека не се връщаме към грешките и дописванията в изборните

...
Нека не се връщаме към грешките и дописванията в изборните
Коментари Харесай

Държавният глава: Организацията на предстоящите парламентарни избори трябва да гарантира честността и прозрачността на вота и правата на гражданите

Нека не се връщаме към грешките и дописванията в изборните протоколи, тъй като това е част от недоверието в изборния развой, съобщи президентът на среща с управлението на ЦИК

Притесненията на Централната изборна комисия по отношение на рисковете за подготовката и провеждането на идните избори е значимо да бъдат чути, с цел да се вземе решение по кое време тъкмо да бъдат извършени тези избори, тъй че да се подсигуряват правата на българските жители. Това съобщи президентът Румен Радев по време на работна среща на „ Дондуков “ 2 с управлението на Централната изборна комисия по отношение на идните предварителни парламентарни избори, откакто и третият изследователски мандат за сформиране на държавно управление беше върнат несбъднат.

По думите на президента демократичният темперамент на страната е невъобразим без свободни, почтени и транспарантни избори, които да дадат опция на всеки български жител да упражни своето право на глас съгласно изборния закон. Президентът означи, че Изборният кодекс за следващ път се трансформира директно преди провеждането на избори и новите детайли в закона следва да бъдат съобразени с готовността на ЦИК да ги приложи в границите на нужното за това време.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова дефинира като рисково насрочването на изборите за 26 март, поради неяснотата дали до тогава ще бъде обезпечена нужната за машините за гласоподаване хартия. По думите й, в случай че изборите са на 2 април, хартията ще бъде обезпечена и ЦИК ще може да сътвори нужната организация. Според нея промяната на часовото време на 25 против 26 март също крие опасности, защото времето на машините не се настройва автоматизирано и е допустимо да се наложи отсрочване на началото на изборния ден с един час.

От ЦИК показаха терзание и за използването на въведеното в Изборния кодекс видеонаблюдение в изборните секции, което не е осъществено досега.

Президентът Румен Радев подсети на управлението на ЦИК, че е добре да бъдат фокусирани старания и върху напътствията и образованието на членовете на Секционните изборни комисии, най-много по отчитането на двата типа гласоподаване – машинно и хартиено, което е въведено в новия Изборен кодекс. Той прикани за добра организация на всички действия, както и за навреме обявяване на това, което следва. „ Нека не се връщаме към времената на грешките и дописванията в протоколите, тъй като това е част от недоверието в изборния развой “, съобщи още президентът по време на срещата си с представителите на Централната изборна комисия.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР