НЕК спазва законите в страната, Закона за енергетиката, решенията на

...
НЕК спазва законите в страната, Закона за енергетиката, решенията на
Коментари Харесай

Петър Илиев: Основното задължение на НЕК е доставя електроенергия за регулирания пазар

НЕК съблюдава законите в страната , Закона за енергетиката, решенията на КЕВР и уговорките, които има с Европейската комисия. Основното обвързване на НЕК е да дава електрическа енергия за контролирания пазар, сподели изпълнителният шеф на Националната електрическа компания /НЕК/ Петър Илиев на брифинг в постройката на компанията.

НЕК за сегашния регулаторен интервал би трябвало да даде по прогнози на ЕРП-тата над 12 400 000 мегаватчаса, уточни Петър Илиев. Поради по-студения интервал обаче се е била нараснала потреблението. Освен това доста предприятия са се върнали на контролирания пазар. Поради тези аргументи до края на юни ще се надвишат прогнозите количества електрическа енергия с 2 400 000 мегаватчаса. Това постанова над 1 400 000 мегаватчаса от количествата, планувани за свободния пазар, да отидат за контролирания пазар. Илиев посочи, че НЕК няма обвързване да контролира свободния пазар, само че все пак компанията предлага на борсата всичките си свободни количества електрическа енергия.

От 17 април до 7 май НЕК в допълнение е предоставила на енергийната борса сред 3 000 и 9 000 мегаватчаса. Въпреки това тези количества ток не са били осъществени. Илиев даде за образец, че на 7 май са били препоръчани 9 000 мегаватчаса, само че са продадени единствено 5 300 мегаватчаса. Освен това, поради ангажимент към Европейска комисия, НЕК продава на борсата всеки час сред 500 и 700 мегавата на начална цена от 44,10 лева До 2020 година тези количества ще доближат до 900 мегавата на час. От 1 юли 2018 до 5 май /включително/ НЕК е продала в допълнение 837 000 мегаватчаса на борсата, уточни Петър Илиев.

Изпълнителният шеф на НЕК добави, че когато се чака " висока вълна " на язовирите, се дават повече количества електрическа енергия. Тази година обаче енергийният ресурс на язовирите е с 23 % по-малко от предходната година. Отделно това НЕК има отговорности да доставя сила за ЕСО за контролиране на мрежата. " НЕК не може да допусне да няма ток за популацията ", посочи Петър Илиев. Той увери, че ще има задоволителна сила за популацията.-->

Според Петър Илиев цената на свободния енергиен пазар се дефинира от търсенето и предлагането . " Цените са такива, каквито се дефинират на борсата ", добави Илиев. Въпреки това от 18 април междинната цена е под 80 лева, уточни той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР