Нежно галейки гърба на голям бирмански питон, почиващ в скута

...
Нежно галейки гърба на голям бирмански питон, почиващ в скута
Коментари Харесай

Будистки монах се грижи за застрашени змии в манастир

Нежно галейки гърба на огромен бирмански питон, почиващ в скута му, будистки духовник се пробва да играе роля в спасяването на десетки змии, които другояче са изложени на опасността да бъдат убити или продадени на черния пазар, предадоха Българска телеграфна агенция и Ройтерс.

Шестдесет и девет годишният духовник Вилатха е основал леговище за змии - от питони до усойници и кобри в манастира си в оживения търговски град Янгон.

Вилатха стартира да приютява застрашени змии преди пет години. От тогава локални поданици и държавни служби, в това число пожарната, носят хванати влечуги при монаха.

"След като заловен змия, хората най-вероятно ще се опитат да намерят покупател за нея ", споделя Вилатха, който употребява робата си, с цел да почисти полегналия в скута му питон - едно от "децата му ", както назовава влечугите.

Наличието на сходно леговище в главно будистка Мианма значи, че хората могат да завоюват "заслуга ", предавайки змиите по-скоро на духовник, в сравнение с да ги убиват или продават, изяснява Вилатха, който счита, че посредством активността си способства за опазването на естествения екологичен цикъл.

Според природозащитниците югоизточната азиатска страна се е трансформирала в международен център на противозаконна търговия с диви животни, като змии постоянно са пренасяни контрабандно в прилежащите Китай и Тайланд.

Въпреки че се счита за инвазивен тип в някои елементи на планетата, бирманският питон е разгласен за "уязвим " в родната му Югоизточна Азия от Световния съюз за запазване на природата.

"Обикновено животът в непосредствена непосредственост до хората провокира стрес у змиите ", споделя Каляр Плат, член на Обществото за запазване на дивата природа, обяснявайки нуждата влечугите да бъдат връщани в естествената им среда допустимо най-скоро.

Разчитайки на дарения от към 300 $ на месец, нужни за изхранване на змиите, Вилатха ги пази единствено до момента в който усети, че са подготвени да се върнат в дивата природа.

Монахът споделя, че когато пуска змиите, е благополучен да ги види по какъв начин се "плъзгат към свободата ", само че се тормози, че могат да бъдат продадени на черния пазар, в случай че ги заловен "лоши хора "

Myanmar monk offers temple sanctuary for threatened snakes
— The Straits Times (@straits_times)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР