Неизвестни въоръжени нападатели убиха четирима гости в популярен сред западните

...
Неизвестни въоръжени нападатели убиха четирима гости в популярен сред западните
Коментари Харесай

Четирима души са убити при нападението срещу курорт в Мали

Неизвестни въоръжени нападатели убиха четирима посетители в известен измежду западните жители първокласен курорт покрай столицата на Мали - Бамако. Пети посетител на курорта е в неопределеност, заяви източник по сигурността, представен от Ройтерс.

Дипломат номер на Европейски Съюз Федерика Могерини заяви, че измежду убитите има португалски жител и малийка, които са работили за Европейски Съюз в Мали, съобщи Франс прес. Португалецът е бил част от задачата на Европейски Съюз за образование на малийски военни, а малийската гражданка е работила в делегацията на Европейски Съюз в Мали, разясни Могерини.

На 18 юни управляващите на Мали потвърдиха гибелта на двама души, единият от които бе разпознат като човек с двойно поданство - френско и габонско, добавя Ройтерс.

Силите за сигурност, подкрепени от френски бойци и бойци на Организация на обединените нации, реагираха бързо на вчерашното нахлуване и избавиха 36 души, в това число 13 френски жители.

Петима души, обвинени, че имат нещо общо с нападението бяха задържани, съобщи Франс прес, като цитира малийския министър на сигурността Салиф Траоре. Пред Радио Франс ентернасионал министърът сподели, че петима терористи са убити при интервенции, траяли през цялата нощ. " Това безспорно беше терористична офанзива ", съобщи Ройтерс.

Тази заран регионът на курорта към момента беше отцепен, а малийска част за битка с тероризма претърсваше мястото за изчезналия. Над курорта кръжеше хеликоптер на Организация на обединените нации, сподели свидетел.

До момента никой не е поел отговорност за нападението. При предходни офанзиви против западни цели в Мали и региона на Западна Африка отговорност са поемали Ал Кайда и други ислямистки групировки.

Френският президент Еманюел Макрон е разговарял с водача на Мали Ибрахим Бубакар Кейта след нападението и е заречен цялостна поддръжка от страна на Франция, споделиха от канцеларията на Макрон.

Френски войски и към 10 000 бойци от мироопазващите сили на Организация на обединените нации вземат участие в напъните за стабилизиране на Мали, някогашна фреска колония, откакто през 2013 година Франция се намеси, с цел да прогони джихадисти и съюзените с тях туарегски бунтовници, завзели година по-рано пустинната северна част на страната, напомня Ройтерс. По тематиката Въоръжени мъже нападнаха първокласен курорт в Мали
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР