Неизвестни са разорали част от уникалните Понто-сарматски степи в Каварненско.

...
Неизвестни са разорали част от уникалните Понто-сарматски степи в Каварненско.
Коментари Харесай

Разораха уникалните степи край Каварна, защитени от Натура 2000

Неизвестни са разорали част от неповторимите Понто-сарматски степи в Каварненско. На място РИОСВ-Варна е открила 600 дка разорани земи, част от които степи край село Видно, Каварна.

Проверка на екоинспекцията е разкрила общински парцели от 600 дка, в които поради оран предпазеното от " Натура 2000 " местообитание на Понто-сарматски степи е повредено, като са унищожени скъпи типове растения - ирис, пролетен и волжски горицвет, теснолист божур.

Извършителите не са известни, само че е сезирана прокуратурата, а наказването е до три години затвор и до 10 000 лева санкция. Сезиран е и Държавен фонд " Земеделие " за инспекция на използването на общинските парцели, както и за стопаните им сега и получените за тях дотации.

Увредените степи са в парцели на територията на европейската мрежа " Натура 2000 " в предпазена зона " Крайморска Добруджа ", коментират от " Зелени закони ".

Природното местообитание " Понто-сарматски степи " е предпазено и съставлява изсъхнало тревно местообитание с типове растения, приспособени към плитки и каменисти карстови почви в комбиниране със характерния климат и релеф на Добруджа.

На територията на Европейския съюз Понто-сарматски степи се срещат само в българската и румънската част на Добруджа, в Черноморския биогеографски регион. Поради високата си степен на застрашеност и накърнимост тези местообитания са предпазени на територията на Европейски Съюз и за опазването му са оповестени няколко предпазени зони у нас и в Румъния. Европейската комисия започва специфична процедура против България по отношение на досегашното му заличаване .

" Внесохме искане за достъп до социална информация до шефа на Държавен фонд " Земеделие ", с цел да научим дали в дъното на унищожаването на естествени местообитания в Добруджа не стои предпочитание да се усвоят европейски дотации за земеделие ", изясняват от " Зелени закони ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР