Неизвестен досега ръкопис показва, че Раковски споделял идеята на италианския

...
Неизвестен досега ръкопис показва, че Раковски споделял идеята на италианския
Коментари Харесай

Бил ли е масон Раковски?

Неизвестен до момента ръкопис демонстрира, че Раковски споделял концепцията на италианския мъдрец Джузепе Мацини за Европа като федерация

Точно преди 8 години колекционерът на редки карти и книги адвокат Христо Раев открива остарял антиквариат бележник с кожена подвързия. Книгата съдържа съчиненията „ Разсъждения връх франкмасонската същина за човечност “ и „ Ценностите на живота “. Каква е обаче изненадата му, когато в края на записките ясно се вижда подписът на Георги Сава Раковски, споделя Марица.

Неизвестният ръкопис обърна изцяло обичайните показа за идеолога на българската национална освободителна гражданска война.

„ Paкoвcки гo е пиcaл пpез мaй 1866 година в Одеca, кoгaтo към този момент е тежко бoлен. Той умира една година по-късно - през 1867-а, тъй че това е последният му метафизичен труд “, описа адв. Paев. Текстът е завършен в типичния за революционера жанр - комбинация от френски изрази, русизми и котленско произношение, само че съгласно юриста това е първото самопризнание от страна на Раковски, че е масон по убеждения.

Откъде идва връзката му с Братството?

Малко след Браилските протести от 1842 година, наказан на гибел от румънските управляващи, Раковски бяга в Марсилия. Там среща италианския мъдрец и политически деятел Джузепе Мацини, за който се счита, че е бил масон.

Италианският демократ е уверен че Френската гражданска война е съдействала за самостоятелните свободи в Европа, но с цел да реализиран национална независимост, народите се нуждаят от нова гражданска война. Затова Мацини основава организацията „ Млада Италия “, която се бори за независимостта на страната му от австрийците. Постепенно концепцията му превзема цяла Европа и се мултиплицира в „ Млада Европа “, „ Млада Германия “, „ Млада Швейцария “, „ Млада Полша “. По този модел родните поборници Иван Касабов, Димитър Ценович, Киряк Цанков и Иван Кършовски основават в Букурещ „ Млада България “. Всички тези организации отразяват концепцията на Мацини, че в по-далечно бъдеще Европа би могла да се трансформира във федерация, ръководена от общо федерално заседание. Под негово въздействие Раковски основава своята легия в Белград. След време легията му е разтурена, само че остава концепцията за обединен съюз, който да сплоти поробените балкански нации.

" Познавам тези обстоятелства от биографията на Раковски и внезапно попаднах на документ, който ги удостовери. Това, което историците ни от времето на соца настойчиво премълчаваха излезе нескрито - Раковски е бил масон! “, споделя за „ Марица “ адв. Христо Раев.

Варненският юрист подарява тефтерчето на Раковски на Регионалния исторически музей в Шумен, където ръкописът е подложен във витрина. После попада в Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий " в София, където изследват почерка, мастилото, откриват, че хартията е от XIX век. След това четиридесетте ситно изпитани страници са издадени във тип на фототипно издание от бургаското издателство „ Дукати ". Варненецът Христо Раев желае единствено едно - точна експертиза за ръкописа.

Специалистите обаче го посрещат скептично!

„ Първо, търговецът на книги, който ми продаде ръкописа, се оказа забъркан в престъпна история, направиха му обиск, иззеха част от старите му книги… Тогава погнаха и ръкописа на Раковски, което попречи да се довърши обстойната експертиза ", описа юристът. Така Тефтерчето попада в чекмеджето на служител на реда в Шумен, където имало заплаха да го съсипят. Въпросният търговец стига до съглашение с прокуратурата, само че с цел да не бъде наказан, се съгласява да даде на страната част от своите редки книги. Сред тях е и „ Ръкописът “.

„ Получи се по този начин, че един път аз към този момент бях му платил за него. В същото време търговецът си го върна и го подари в интерес на страната “, изясни варненският юрист.

Докато ръкописът е в София, пък се появил  първият сигнал, че той е подправен. Зад обвиняването стои „ незнайно лице “, няма и причини за тезата. Мълвата обаче влиза във фокуса на публичното мнение. В разногласието се включва даже професор от Шуменския университет, който твърди, че съчинението на Раковски доста припомня книгата на немеца д-р К. Н. Щарке „ Масонстовото ”. „ Тази книга обаче излиза през 30-те години на 20- век, т.е. най-малко 50-60 години след Раковски. Може двамата създатели да са употребили един и същи източник - допустимо е! ­­­Но да приказваме за фалшификат - не мисля “, безапелационен е Раев.

 Бил ли е масон великият възрожденец Г.С. Раковски?НовиниИнформация

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР