Неизследваната територияАмерика доста активно протестира срещу въвеждането на цифровия долар

...
Неизследваната територияАмерика доста активно протестира срещу въвеждането на цифровия долар
Коментари Харесай

Америка против цифровата валута CBDC

Неизследваната територия

Америка много интензивно стачкува против въвеждането на цифровия $ в Съединените щати. В публикацията „ Щата Флорида споделя не на цифровата валута на централната банка “, приказвах за обстоятелството, че през март законодателният орган на Флорида пусна законопроект за възбрана на потреблението на цифровия $ и всяка друга цифрова валута на централните банки (английската абревиатура е CBDC). Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис поддържа самодейността и прикани губернаторите на други щати да подхващат аналогични дейности.

И тогава стана известно, че на 3 май Камарата на представителите на Северна Каролина одобри закон, ориентиран към възбрана на заплащанията в щата посредством CBDC. Актът също по този начин не разрешава на Федералния запас да употребява Северна Каролина като евентуална тестова площадка за своя план за CBDC. Документът е импортиран в Държавния сенат. Няма подозрение, че губернаторът Рой Купър ще подпише законопроекта още преди началото на лятото.

Изглежда, че казусът със CBDC се трансформира в един от основните въпроси в акцията за президентските избори, която стартира в Съединените щати. Рон Де Сантис разгласи кандидатурата си за президент на Съединените щати и в това си качество приканва за възбрана на CBDC в цяла Америка, обяснявайки, че това е инструмент за „ наблюдаване на американците и надзор на тяхното държание “.

Робърт Ф. Кенеди, младши, различен претендент за президент на Съединени американски щати, съобщи, че CBDC могат да се окажат „ смазката по хлъзгавия скат към финансово иго и политическа робия “.

И Рон ДеСантис, и Робърт Ф. Кенеди младши не се опълчват на частните криптовалути, даже ги поддържат. Това също опонира на линията на Вашингтон и Фед. През март губернаторът на Флорида утвърди законодателство за въвеждане на стратегии за финансова просветеност в учебните заведения, в това число за цифровите активи. А Робърт Кенеди младши неотдавна разкритикува Комисията за скъпи бумаги и тържища (SEC) и Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) за „ войната против криптовалутите “, която, по негово мнение, докара до банкова рецесия в Съединените щати.

На федерално равнище конгресменът републиканец Том Емер и сенаторът републиканец Тед Круз показаха свои лични законопроекти, ориентирани надлежно към ограничение на пълномощията на Фед върху CBDC и за цялостна възбрана на валутата.

Тед Круз също изрази своята благосклонност към криптовалутите: „ Онези хора, които желаят да видят CBDC, ненавиждат биткойни и пари в брой. Нека бъдем ясни, те не обичат пари в брой по тъкмо същата причина, заради която аз ги обичам – те не са и мъчно могат да бъдат обект на централен надзор […]. И по тази причина се надявам да забележим възходяща опозиция против CBDC “, сподели сенаторът.

Резонансно стана изявлението при започване на май на американския предприемач Робърт Кийосаки. Известен е освен като предприемач, само че и като публицист. Най-известната му книга е Rich Dad Poor Dad. Така той подлага на критика концепцията за цифров $, сравнявайки го с героя от романа на Джордж Оруел " 1984 " Big Brother (който гледа всички). Едновременно с това Робърт Кийосаки прикани за закупуване на „ повече злато, сребро и биткойни “.

Съмнения по отношение на целесъобразността на въвеждането на дигитален $ се показват даже от водачите на Фед. И по този начин, на 18 април членът на борда на Федералния запас на Съединени американски щати Мишел У. Боуман изрази угриженост по отношение на вероятната „ политизация “ на цифровата валута и самия Федерален запас: „ CBDC, който разрешава този вид надзор, може освен да разреши на държавното управление да ограничи избрани типове частни разноски или ограничение на достъпа до банкови сметки, само че също по този начин може да заплаши независимостта на Федералния запас “.

Противниците на цифровия $ бяха извънредно щастливи, когато шефът на МВФ Кристалина Георгиева на 1 май на световната конференция на Milken Institute (Санта Моника, Калифорния) също приказва за CBDC. „ Ангажираме се с страни, в този момент работим с към 50 страни тъкмо по тази тематика “, добави представителят на МВФ. – Ще забележим доста забележителна промяна, която идва от CBDC ". Тя напомни, че МВФ приготвя управление за CBDC за издание, с цел да помогне на централните банки да разработят и внедрят CBDC.

Решението за правенето на сходно управление беше взето след " невиждан " интерес от страните по света. Георгиева съобщи, че Съединените щати не са проявявали огромен интерес към CBDC за известно време, само че по-късно са се включили към световното придвижване.

За информация означавам, че формалният „ интерес “ беше проявен през март 2022 година, когато президентът Байдън подписа изпълнителна заповед, призоваваща за проучване и развиване на американската CBDC. Все още обаче няма публични проекти за стартирането му.

През юли Федералният запас е подготвен да вкара FedNow, услуга за заплащане в действително време, което съгласно някои може да бъде стъпка към CBDC. Председателят на Фед Джеръм Пауъл неведнъж е заявявал, че всяко пускане на цифрова валута (дори пилотен проект) ще изисква утвърждение от Конгреса и държавното управление.

Да се върнем обаче към речта на шефа на МВФ. Тя стартира да споделя, че планът CBDC има освен плюсове, само че и минуси и би трябвало да се работи доста деликатно. Георгиева изясни, че МВФ има вяра, че при CBDC на дребно има доста повече място за неточности, в сравнение с при CBDC на едро.

Вторите са тези, които са предопределени за потребление от комерсиалните банки и огромния бизнес. Първите са предопределени - основно (или даже изключително) - за потребление от физически лица. Ето нейната крилата фраза (буквален превод от английски): „ CBDC на дребно изцяло трансформират финансовата система по метод, по който не знаем какви могат да бъдат следствията. “

Между другото, ще кажа, че планът за цифрова рубла, който сега се създава от Банката на Русия, планува въвеждането на цифровата валута и на дребно.

Миналата година МВФ разгласява отчет, подчертаващ провокациите и опциите за CBDC, наричайки ги „ неразучена територия “. Докладът акцентира смисъла на шерването на информация сред страните, изпълняващи планове за CBDC.

В момента към 110 страни изследват казуса или се приготвят да внедрят CBDC, до момента в който МВФ, както означи Кристалина Георгиева, е в полемики по тази тематика с към 50 страни. Сред тези петдесет страни главен сътрудник на Фонда са Съединени американски щати, а „ откровението “ на ръководителя на МВФ, което беше изказано в института Милкен, беше в съгласие с Вашингтон. Тоест позициите на съперниците на цифровия $ в Америка са много съществени.

Превод: Европейски Съюз

Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ /изчакайте няколко секунди, с цел да се отвори страницата/

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР