Неизправност по време на рутинен полет доведе до аварийното приземяване

...
Неизправност по време на рутинен полет доведе до аварийното приземяване
Коментари Харесай

Бомбардировач за над $2 млрд. се запали при аварийно кацане в САЩ

Неизправност по време на обикновен полет докара до спешното приземяване на стелт бомбардировачът B-2A Spirit. След кацането e избухнал пожар, който e нанесъл провали на пистата. Инцидентът e станал в авиобаза Уитман. Тя се намира в щата Мисури и е на към 60 километра от Канзас сити. Обектът е дом на съвсем всички летящи стелт бомбардировачи B-2A Spirit.

B-2A Spirit продължава да е един от най-модерните самолети, правени в миналото. Той към момента е и единственият стелт на въоръжение, а Китай и Русия не разполагат с сходно оръжие.

Самолетът е със специфична геометрия и покритие, което понижава радарната му видимост. Разработването се реализира в изискванията на висока секретност. Членовете на американския конгрес не знаят съвсем нищо за самолета. Всеки един служащ, даже чистачите, минават през постоянни инспекции на детектор на лъжата и са следени от службите за сигурност на Съединени американски щати, оповестява Dir.bg

На 22 ноември 1988 година B-2A Spirit е показан на обществеността. Студената война е към края си, а от " невидимия " бомбардировач са създадени едвам 21 бройки. Цената на една от тях е 2,13 милиарда $. Един час във въздуха на B-2A Spirit коства близо 200 000 $. Въпреки това това е единственият стелт бомбардировач, който може да реализира нуклеарни офанзиви.

Съединени американски щати губи една численост от самолета през 2008 година. Бомбардировачът пада малко след излитането си, а повода за повредата се оказва прекомерно мокра писта.

Преди към година една численост от стелт бомбардировача излиза отвън пистата в авиобаза Уитман. Самолетът не е изгубен, само че ремонта му коства над 10 милиона $.

Преди към седмица Пентагонът показа новият си стелт бомбардировач - В-21 Raider. Цената му е към 700 милиона $, а от него ще бъдат издигнати 150 бройки.

Мисията на B-21 е доста амбициозна, тъй като самолетът би трябвало да размени всички американски бомбардировачи - Rockwell B-1 Lancer, Northrop Grumman B-2 Spirit. Бомбардировачът обаче няма да се стреми да размени " безконечния " Boeing B-52 Stratofortress, който ще направи век на работа.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР