Неиздирените и ненаказани много случаи на системен тормоз на хората

...
Неиздирените и ненаказани много случаи на системен тормоз на хората
Коментари Харесай

Радев: Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на правосъдната реформа

Неиздирените и ненаказани доста случаи на систематичен тормоз на хората с българско съзнание в Република Северна Македония водят до ескалация и случаи на физическо принуждение като този с Християн Пендиков.

Този случай е израз на десетилетна политика на втълпяване на ненавист към българите и всичко българско. Това съобщи президентът Румен Радев на брифинг пред публицисти в Перник. 

Държавният глава сподели, че е извънредно значимо този път управляващите в РСМ ясно да заявят, че това е закононарушение от ненавист, а не битов скандал или престъпен случай. Президентът уточни, че при идното посещаване на 30 януари в Скопие на министъра на вътрешните работи, ръководителя на ДАНС и на българския дипломат в РСМ ще бъде поискано институциите там ясно да посочат какви ограничения подхващат, с цел да се усещат македонските българи предпазени и свободни, както би трябвало да бъде в една европейска страна. „ По този аршин ние ще съдим “, добави Румен Радев. Той уточни още веднъж, че с цел да бъдат предпазени главните права на македонските българи са нужни доста дейности от страна на управляващите в Скопие, свързани с смяна на образователното наличие, езика в медиите, цялото отношение на институциите към ситуацията на македонските българи. „ На две съвещания на Европейския съвет бях самичък против всички и постановявах несъгласие, до момента в който Европейски Съюз не одобри, че това не е двустранен проблем и не е въпрос единствено за история и език, а това е въпрос за спазването на човешки права. Очакваме час по-скоро македонските българи да бъдат вписани в Конституцията на нашата съседка “, уточни президентът Радев. 

Във връзка с развиването на връзките с югозападната ни съседка президентът съобщи, че е значимо да се обединят усилията  по този начин, че да се употребяват всички европейски механизми и механизми в двустранната дипломация, с цел да се решат един път вечно откритите проблеми. По думите на президента е нужна и консолидация на напъните и на тези партии и водачи, които призоваваха за повдигане незабавно на ветото за влизането на РСМ в Европейски Съюз и които се опитваха даже да заличат от публичното схващане тежкото състояние на македонските българи. „ Проблемът с РСМ няма да се реши единствено с двустранни връзки в стопанската система, със съгласуваност, авиолинии и така нататък Това е належащо, само че незадоволително изискване. Има истини, които би трябвало да бъдат изречени, има дейности, които би трябвало да бъдат подхванати “, сподели Румен Радев. 

В отговор на въпрос за недопускане на български жители до РСМ за честването на 

151-вата годишнина от рождението на огромния бунтовник Гоце Делчев президентът сподели, че е изрично ясно, че в случай че в РСМ не престават да блокират българско присъединяване под каквато и да е форма, те се самоблокират за Европейски Съюз.  

„ Парламентът доста мъчно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за реализирането на правосъдната промяна и най-много основаването на ефикасен механизъм за надзор над основния прокурор “, съобщи Румен Радев в отговор на въпрос за признатите на първо четене промени в HΠK. Според президента, в случай че в действителност това е било приоритет за депутатите, тези промени щяха да бъдат във фокуса на дебатите през цялото време на актуалното Народно заседание. „ Силно се надявам това да не са маскарадни игри в българския парламент. Когато схванаха, че дните са преброени, тогава внезапно се втурнаха към този въпрос и всеки да покаже, че в действителност има предпочитание и това е негов приоритет, само че може би с тайната вяра, че това няма да стане “, сподели президентът. „ Механизмът за надзор върху дейностите на основния прокурор е фактор за отпушване на политическия развой в България. Той е наложителен като приемане “, добави президентът и уточни, че в случай че тематиката в действителност е приоритет за всички политически сили, то те имат една седмица да одобряват текстовете от закона.  „ Надявам се, че Народното събрание, най-малко в тази седмица, ще работи напълно в полза на обществото, а не в полза на акциите на партиите за идните избори “, сподели още президентът.

В отговор на въпрос за осъществяване на референдум за президентска република, президентът съобщи, че той няма потребност от медиатори в разговора си с българските жители. „ Ако аз имам желание за смяна на формата на държавно ръководство, самичък ще го заявя “, уточни Румен Радев.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР