Неистовото желание на управленското статукво в България да демонстрира борба

...
Неистовото желание на управленското статукво в България да демонстрира борба
Коментари Харесай

КПКОНПИ в страната на чудесата

Неистовото предпочитание на управническото статукво в България да показва битка с корупцията докара до такава степен, че преди година няколко неработещи структури получиха име ново, само че останаха със наличие и същина остарели.

Така бе основана Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ). Една от функционалностите на мегакомисията е действително това, което години наред правеше Центърът за предварителна защита на корупцията БОРКОР, а точно – да реализира политиката по битка с корупцията.

Да сме по-точни - " държавната политика по битка с корупцията ". Инструментариумът за това са познатите към този момент от предишното " подръчни материали " – събиране на информация, координиране на законодателството, периодическа оценка на антикорупционни ограничения и така нататък

Ако кажем, че и в тази си активност КПКОНПИ би била по-полезна, в случай че измерваше и популяризираше равнището на река Дунав, не бихме сбъркали. Като част от тези си законови отговорности КПОКОНПИ преди няколко дни показа за публично разискване Методология за оценка на корупционния риск. Чрез нея комисията указва в елементи реда и изискванията за осъществяване на оценка на риска от корупция, както и условията за антикорупционни ограничения. Целта е обществените институции сами да правят оценка в кои звена от работата им има капацитет за развиване на корупционна среда и в резултат на това - сами да осуетяват рисковете или да разкриват настъпилите към този момент нарушавания.

Обектите на оценка на риска са разказани съответно в член 4 от методиката и включват, най-общо казано, всички административни държавни и общински структури, както и шефовете и членовете в органите на ръководство на държавните и общински предприятия. Методологията се състои от въпросник, който прави оценка корупционния риск въз основа на три групи знаци:
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР