Негативната тенденция за намаляване на населението на община Враца в

...
Негативната тенденция за намаляване на населението на община Враца в
Коментари Харесай

Топим се! Вижте с колко намалява населението на община Враца всяка година и какви са причините

Негативната наклонност за понижаване на популацията на община Враца в последните години се затвърждава с цялостна мощ, научи организация BulNews. Последните данни от ГРАО за популацията в общината към 15 септември тази година демонстрират муден и сигурен ритъм на обезлюдяване.
Цифрите за интервала от 2013 до 2018 година сочат, че популацията на община Враца понижава с към 1.75% приблизително на година. Това се дължи главно на демографски аргументи, характеризиращи се с ниската раждаемост, висока смъртност, влошената възрастова конструкция и негативния натурален приръст. Икономическите аргументи, свързани с неподходящи и конкурентни условия на труд, също оказват основна роля, безапелационни са специалистите.
По последни данни в общината живеят 73 004 души, или 39.92% от популацията на региона. На второ място е община Бяла Слатина с 24 858 души, или 13.59%. Следват общините Козлодуй – 20 948 души и Мездра с 20 280 души, или 11.46% и 11.09%. Най-малобройно е популацията на община Хайредин – 4 573 души.
Данните демонстрират още, че през предходната година общо 38 219 хора от общината са били в трудоспособна възраст, 16 981 са били в над трудоспособна възраст, а 9 247 са били малолетни. Не е дребен броят на хората, които са без прехранване, като някои от тях са регистрирани на борсата повече от година в търсене на работа. Основните аргументи заради, които някои хора не могат да си намерят прехранване е ниската степен на обучение или съществуването на заболяване, което стопира работодателите да наемат дадения незает.
Друг забавен факт от обширния разбор е, че интензивно работещите предприятия на територията на общината, вписани в комерсиалния указател към 3-ти декември тази година са 20 141 броя. Анализ демонстрира, че 51% от компаниите развиват активност в региона на търговията и ремонта. Ангажираните със селско, ловно, горско и рибно стопанство са едвам 2%. Делът на компаниите от добивната и преработваща индустрия е 12% и покрай нея са заетите в хотелиерство и ресторантьорство.
Заетите в стопанската система на община Враца по браншове се разпределят 57% в частния бранш и 43% в публичния бранш. В частния бранш доминират комерсиалните и ремонтни действия (63%), добивната и преработваща индустрия (8%), хотелиерството и ресторантьорството (7%). В публичния бранш главните действия са - образованието (37%), държавно ръководство и наложително публично обезпечаване (21%), опазване на здравето и обществени действия (12%).
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР