Негативен шок от всяко едно прекъсване на доставките на природен

...
Негативен шок от всяко едно прекъсване на доставките на природен
Коментари Харесай

Шок при газовите доставки би изял стойността на евростоките

Негативен потрес от всяко едно спиране на доставките на природен газ би " изял " от цената на стоките и услугите, създадени в еврозоната, съобщи във вторник Европейската централна банка, предупреждавайки по този метод за по-сериозно влияние от високите енергийни цени върху растежа на единния блок.

Рекордните цени на силата в отговор на опасенията, че съветска инвазия против Украйна би довела до спиране на износа на съветски горива за Европа, се отразяват отрицателно на икономическия напредък в еврозоната.

В своя Икономически бюлетин, оповестен във вторник, ЕЦБ съобщи, че чака високите цени на силата да понижат икономическото произвеждане в еврозоната с към 0,2% тази година спрямо базовите равнища на Брутният вътрешен продукт, като най-голямото отрицателно влияние върху растежа ще бъде реалност през първото тримесечие.

Над 90% от природния газ, употребен в еврозоната, е от импорт, което значи, че негативните стопански последствия ще се влошат, в случай че единният блок загуби част от доставките си на газ, показва Европейската централна банка.

" Прякото и непряко влияние на предполагаем потрес от понижаване на газовите дажби с 10% за корпоративния бранш се чака да понижи брутната добавена стойност в еврозоната с към 0,7% “, прави оценка ЕЦБ.

Реалният стопански спад може да бъде даже по-голям, защото моделирането не регистрира резултата от измененията в цените на силата, добавя централната банка.

Според ЕЦБ Австрия и Словакия ще понесат максимален удар, до момента в който в индустриалния бранш на еврозоната евентуално най-вече ще пострадат неблагородните метали.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР