Нефтената рафинерия в Бургас може да работи и с различен

...
Нефтената рафинерия в Бургас може да работи и с различен
Коментари Харесай

Руслан Стефанов: Рафинерията в Бургас може да работи и с различен от руския петрол

Нефтената рафинерия в Бургас може да работи и с друг от съветския нефт. Това стана ясно изявление на специалиста от Центъра за проучване на народна власт Руслан Стефанов в ефира на БТВ.

„ Рафинерията в Бургас няма стопански или софтуерни аргументи да работи на съветски нефт. И 80-те години, и по-късно тя е работила с различен нефт “, съобщи Стефанов.

Той разяснява и това дали ще се отрази отнемането на концесията на Росенец от „ Лукойл “ върху цената на горивата. „ Не мисля, че ще има подобен резултат, а по-скоро би трябвало да има противоположен резултат. Тъй като казусът с това да дадеш концесия на пристанището на най-големият производител е, че той лимитира достъпът на други съперници на пазара и надлежно това дава една монополна мощност на съветските компании “, посочи Стефанов.

„ Най-важното нещо е да се обезпечи достъп на всеки, който желае до този терминал да доставя съответните горива или петролни артикули. Икономическата сигурност зависи от това “, добави специалистът.

На 1 януари 2025 година България ще би трябвало да спре вноса на съветски нефт, ние приказваме за едно по-ранно преустановяване. При най-лошия сюжет, в случай че даже се стигне до прекъсване на рафинерията, вероятно може да има едно повишение до 10 стотинки. България има най-малко сред 3-5 месеца има обезпечени горива при настоящото ползване, изясни той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР