Нефертити (1370 – 1336 година пр.Хр.) е съпругата на фараон

...
Нефертити (1370 – 1336 година пр.Хр.) е съпругата на фараон
Коментари Харесай

Нефертити – „Красивата, която дойде“

Нефертити (1370 – 1336 година пр.Хр.) е брачната половинка на фараон Аменхотеп IV от 18-тата египетска династия. Името й значи „ хубавицата дойде “ или „ красивата, която пристигна “. Нефертити е най-популярната и разпознаваема кралица на античен Египет поради световноизвестния й бюст, изработен от скулптора Тутмос. Тя израства в кралския палат в Тива и евентуално е щерка на везира на Аменхотеп III – мъж на име Аи (Ay). На 11-годишна възраст Нефертити е сгодена за сина на Аменхотеп III – Аменхотеп IV. Съществуват доказателства, които допускат, че Нефертити е била привърженичка на култа към бога на слънцето Атон и че по-късно точно тя е повлияла на решението на Аменхотеп IV  да се откаже от вярата си в египетските богове и да се обърне към монотеизма, почитайки единствено и само господ Атон. След като Аменхотеп трансформира името си на Ехнатон и се възкачва на престола, Нефертити ръководи дружно с него до гибелта му, след което изчезва от историческите мемоари.

Въпреки че се смята, че Нефертити е щерка на Аи, това изказване не е потвърдено. Източниците насочват вниманието на археолозите към брачната половинка на Аи – Тайе, която се грижила за Нефертити, само че не е била нейна биологична майка. Аи, с изключение на всичко друго, бил и преподавател на младия Аменхотеп IV и е допустимо той да е показал Нефертити на бъдещия фараон, още когато са били деца.

Древните изображения и надписи демонстрират ранния интерес на Нефертити към господ Атон, само че като цяло за живота й няма доста доказателства. Историкът Питър Хелър написа:

„ Поразителното в живота на Нефертити е фактът, че макар че е била извънредно харесвана (което се потвърждава и от направения й бюст, който е най-възпроизвеждания в света) и е живяла в Египет по времето, в което египтяните са били толкоз мощен и развъртян народ, за нея се знае прекомерно малко. “

През петата (или деветата съгласно други източници) година на ръководството на Аменхотеп IV, той трансформира името си на Ехнатон, отстранява религиозните практики в Египет, затваря старите храмове и прогласява Атон за само провидение. Възможно е по този метод той да е желал да популяризира монотеизма, само че множеството историци са уверени, че това е било негова политическа маневра, целяща да отслаби силата и благосъстоянието на жреците на господ Амон, чийто фетиш е бил извънредно известен. По времето на 18-тата династия култът към Амон се увеличен, а жреците му са били ужасно богати, влиятелни и могъщи – съвсем колкото фараона. Въвеждането на монотеизма би възстановило мощта на престола и тъкмо това направил и Ехнатон. След тези негови дейности, господ Атон бил считан освен за най-силния, само че и за бога на сътворението и единствения господ във вселената.

Нефертити ражда на Ехнатон 6 дъщери, само че нито един наследник. Другата му брачна половинка – принцеса Кия, му ражда двама сина – Тутанкамон и евентуално Сменхкара, макар че потеклото на Сменхкара постоянно е оспорвано. Ехнатон става брачен партньор на две от тези дъщери – Меритатон и Анхесенамон и евентуално е имал деца от тях (въпреки че и този факт е много мощно оспорван). Онова, което е ясно обаче е, че Ехнатон и Нефертити били мощно отдадени един на различен и постоянно били виждани или дружно или с някоя от дъщерите си. За външния тип на Нефертити през този интервал Хелър написа:

„ Предполага се, че е била висока към 1.52 метра – междинната височина на египтянките. От откритите изображения е известно, че се е обличала нищожно, което е всекидневно за страните от топлия климат. Когато е било по-хладно, тя е носела обичайна дълга рокля с пояси в предната част, а на някои места е изобразена с къса коса (вероятно перука). Възможно е тук-там косата й да е била обръсната, с цел да може да слага по-добре извънредно високата си синя корона. От поезията на Ехнатон се знае, че  той я е обичал в действителност доста. Освен това, хубостта й е била именита “.

Ехнатон

Първоначално фамилията живяло в двореца „ Малката ” в Тива, който бил построен по време на ръководството на Аменхотеп III и реновиран под ръководството на Ехнатон, който го преименува на “Tehen Aten ”, което значи “великолепието на Атон “.

Барбара Уотърсън разказва замъка по следния метод:

„ Кралските жилища били строени в изключително огромен мащаб. Царската спалня да вземем за пример била с размери 8 на 5 метра. Подът в огромната зала бил изрисуван по неповторим метод. По тавана били изобразени лешояди. Всъщност таваните на доста от стаите в двореца били изрисувани в спираловидни форми, съчетани с изображения на летящи птици “.

Други историци считат, че дворецът бил отрупан със златни украшения и орнаменти. Колкото и обилен да бил „ Малката ”, новият палат, който двойката построила – в Ахетатон, бил още по-грандиозен. По-важното при него е, че служел като знак за новата вяра – култа към Атон. Египтологът Захи Хауас изяснява, че Ехнатон взема решение да напусне Тива и да се реалокира в нов палат, в който да се отдаде на новия фетиш. „ Всеки ден Ехнатон и Нефертити пътуват с колесниците си от единия завършек на града до другия, следвайки пътя на слънцето по небето. “ – добавя той.

Историците са уверени, че Нефертити е имала толкоз власт в ръководството на Египет, колкото и Ехнатон. Фараонът даже съединява знаците им и ги трансформира в техен общ щемпел като знак за тъждество. Съществуват доказателства, че тя е отговаряла за обичайните отговорности на фараона, до момента в който брачният партньор й се занимавал с реформацията и други архитектурни новости. Откритите изображения демонстрират Нефертити, която правила религиозни услуги, приемала задгранични публични лица и провела дипломатически срещи. Нито едно от тези изображения не би съществувало, в случай че нямаше истина в историите,които те демонстрират, което значи, че Нефертити е имала повече власт, от която и да е жена  в Египет. От двореца в Ахетатон тя изпращала кралски наставления и вземала значими решения, които били отговорност на брачна половинка й.

Някъде през четиринадесетата година от ръководството на Ехнатон и Нефертити, щерка им Мекетатон умира при раждане единствено на 13-годишна възраст. Едно непокътнато изображение демонстрира Нефертити и Ехнатон, застанали опечалени над тялото на щерка си. Скоро по-късно Нефертити изчезва от историческите мемоари. Съществуват голям брой теории, опитващи се да обяснят какво фактически се е случило. Някои от тях са следните:

  1. Тя се отхвърля да бъде брачна половинка на Ехнатон поради това, че не е могла да му роди наследник, заради което е била сменена от принцеса Кия.
  2. Отрича се от вярата си в Атон и е прогонена от Ахетатон.
  3. Самоубива се от тъга по загубата на щерка си.
  4. Продължава да ръководи Египет под името Сменхкара, до момента в който Тутанкамон заеме трона.

Нито една от тези теории обаче не е доказана.

Ето за какво теориите не са вероятни: Ехнатон към този момент имал мъжки правоприемник – Тутанкамон (теория първа); няма доказателства, показващи, че Нефертити се е отказала от вярата си в Атон (теория втора); Нефертити продължава да живее след гибелта на щерка си (трета теория). Голяма част от историците са последователи на последната доктрина.

Причината втората доктрина да е толкоз известна е, че са открити записи, които потвърждават, че почитането на старите богове се съживява в края на царуването на Ехнатон, което не би могло да се случи без някаква царска поддръжка. Тъй като се смята за невероятно Ехнатон да е изоставил с лека ръка религията, която той самичък разпространява, спекулациите се отнасят най-много за Нефертити. Възвръщането на вярата на народа към старите богове би могла да се случи заради нежеланието на хората да бъдат подтиквани към нетрадиционно за тях изповедание.

Омразата на египтяните към Ехнатон нараства и незабавно след гибелта си той бива пропуснат от тях. Дори синът му Тутанкамон, след сядането на престола, отхвърля вярата в Атон и връща почитта към старите богове. Последният фараон от 18-тата династия – Хоремхеб направил нещо невиждано. Той твърдял, че е определен от боговете да възвърне същинската вяра на Египет, разрушил храмовете и се опитал да заличи всички доказателства за съществуването на Ехнатон. Възможно е поради тези дейности на Хоремхеб, в този момент да съществува толкоз нищожна информация за Нефертити.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР