Недвижимите имоти в България продължават да се търсят - преди

...
Недвижимите имоти в България продължават да се търсят - преди
Коментари Харесай

Българите търсят жилище на морето

Недвижимите парцели в България не престават да се търсят - на първо място измежду самите българи. Цените на парцелите и наемните равнища форсират възходящото търсене и инфлацията, изясни Людмила Шабанина, управител за работа с рускоезични клиенти на New Estate Bulgaria, по време на онлайн полемика в телеграм канала на Prian.

Цените в черноморските курорти в България са се повишили от предишното лято - с 20-25%. Ако предходната година гарсониерите се продаваха за 17 000 –19 000 евро, през днешния ден същите костват 22–25 хиляди евро според от местоположението и гледката. Цените на едностайните жилища са се повишили от 25–27 хиляди евро до 33– 36 хиляди евро, изяснява Людмила Шабанина.

В залива на Слънчев бряг (Св. Влас, Несебър, Равда) не можете да намерите жилище под 40 хиляди евро, цените на тристайните жилища стартират от 45-50 хиляди евро. Но търсенето към момента надвишава предлагането. До известна степен заради минималния брой нови планове по крайбрежието. За бизнесмените е все по-малко преференциално да стартират строителство, добавя тя.
В огромните градове историята е друга – строителството е доста интензивно.

София се застроява и междинната цена на квадратен метър в столицата към този момент надвишава 1500 евро. Има търсене на безусловно всевъзможни парцели: руски панелки, нови здания, паркоместа, търговски площи.

Във Варна, както и във всеки различен огромен град в България, цената на квадрат е надхвърлила 1000 евро и възлиза на 1200 -1500 евро според от типа на обекта, положението и местоположението му.

Инфлацията в страната е към 12%, само че приходите на локалните поданици са нарастнали още повече през годината (около 17%), което разрешава на жителите да останат дейни на пазара.
Българите преоткриха Черноморския пазар. Най-голямо е търсенето на жилища в комплекси с минимална такса поддръжка. Все по-често те получават ваканционни парцели за лично жилище, където могат да идват целогодишно и да ги отдават чартърен единствено за къс интервал, показва Шабанина. Активни са купувачите от Източна и Западна Европа - поляци, румънци, германци (руско- и немскоговорящи), французи, белгийци, холандци. Целта на закупуването им е личен отдих и инвестиция - отдаване чартърен.

Отдаването чартърен е известна услуга. Апартаменти от частни притежатели и хотели в Слънчев бряг, които работят в режим all inclusive или ultra all inclusive, са доста търсени измежду туристите.

Ще продължат ли да нарастват парцелите у нас

Руснаците - притежатели на български жилища през днешния ден обаче срещат компликации с отдаването чартърен на жилище, споделя Людмила Шабанина. Услугите за резервация и краткосрочно наемане на Airbnb не са налични за тях, тъй че би трябвало да се свържете с ръководещите компании. Услугите им са платени, а отдаването чартърен не е толкоз преференциално, колкото преди.
 istock istock
Тя предлага за тези, които възнамеряват покупка на парцел в България, първо да се ориентират по значимите за тях параметри, да проучат офертите и едвам по-късно да се извърнат към организацията. Те ще изпратят селекция от подобаващи варианти. Но би трябвало да вземете решение бързо. Пазарът е доста динамичен. Страхотните покупко-продажби се разпродават за броени дни. Сериозно, тези, които желаят да продадат обект на пазарна цена, могат да го създадат единствено за два-три дни, изяснява Шабанина.
 
Плащанията от Русия до България и назад към този момент лишават няколко дни. По-надеждно да преведете сумата от банка отвън Русия. За задачата някои търговци отварят сметки в Грузия, Армения, Турция, Обединените арабски емирства и даже в Сингапур.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР