Недоволните са категорични - Радев превишава конституционните си правомощия и

...
Недоволните са категорични - Радев превишава конституционните си правомощия и
Коментари Харесай

Поредно шествие срещу президента Радев frognews.bg

Недоволните са безапелационни - Радев надвишава конституционните си пълномощия и накърнява парламентаризма. Според жителите президентът отклонява България от евроатлантическия й курс. 

 

Началото на митинга е 18.30 ч. След това хората ще се насочат на шествие към Народното събрание и Орлов мост. 

 

" България е парламентарна република, в която следва да има разделяне и съвместен надзор сред управляващите, а това значи работещ парламент, постоянно държавно управление и правосъдна система с самостоятелен съд и отчетна прокуратура.

 

По Конституция президентът е държавен глава, еднообразно далечен от всички управляващи. Той може да има право на политическа позиция, само че е неприемливо да внушава на някоя политическа мощ да не извърши връчения мандат за сформиране на държавно управление, тъй като той към този момент бил " дискредитиран ". Недопустимо е и да не привиква постоянни съвещания на КСНС или да се пробва по свои критерии да декларира, че няма да позволява на тях лица или партии, които са участници в неговите съвещания по право.

С тези си обществени провокации той нарушава Конституцията, която е положил клетва да съблюдава, предвид на следствията - основаване на предпоставки за провалянето на още един парламент и съответното удължение на едноличната му власт със служебни държавни управления. Да, властта се услажда, само че тя и покварява, когато се упражнява без отсреща ѝ да стоят плануваните в главния ни закон контролни механизми. Нека не забравяме, че България е парламентарна, а не президентска република и се надяваме такава да си остане!

България от дълго време избра своя път на развиване - той е като член на Европейския съюз и в груповата система за сигурност на НАТО, само че дано не забравяме, че той не е обезпечен, в случай че в сериозни моменти не го отстояваме и пазиме. Ние сме в Европа, не в Евразия и ще се противопоставим изрично на всички опити да бъдем върнати в орбитата на въздействие на тоталитарните страни ”, показват в апела си от Инициативата “Правосъдие за всеки ”. 

 

Протеста против Румен Радев избухна във вторник, откакто при започване на седмицата президента връчи с омерзение втория мандат за сформиране на държавно управление на “Продължаваме Промяната ” - “Демократична България ”. Пред акад. Николай Денков той разяснява публикуваните от отделилия се от Политическа партия народен представител Радостин Василев записи и прикани партията да върне празна досието с проучвателния мандат. 

Изказването му бе прочетено като неприемлива интервенция. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР