Недовършената сграда до Майчин дом © Цветелина Белутова Държавата напредва

...
Недовършената сграда до Майчин дом © Цветелина Белутова Държавата напредва
Коментари Харесай

ГБС ще строи новата стара детска болница за почти максималната цена - 93 млн. лв.

Недовършената постройка до Майчин дом

© Цветелина Белутова Държавата напредва със противоречивия си проект за дострояване на детската болница в София против 100 млн. лева - в петък бяха отворени цените на свитите единствено до двама претенденти. Числата демонстрират, че съвсем сигурният строител е " Главболгарстрой ". Цената ще е 77.8 млн. лева без Данък добавена стойност или 93.4 млн. лева и е съвсем на максимума, плануван от здравното министерство.

Лидерът и изгубилите

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Освен с малко по-ниска цена, ГБС с двете си свързани компании, обединени в консорциум " Детско здраве ", са получили и най-висока техническа оценка за осъществяване на заданието - 50 точки. В търга има два критерия: техническата оценка носи тежест от 30%, а финансовата оценка - 70%.

Другият претендент - " Детска болница-София " (обединение сред българската " Климатроник ", мексиканската " Иновасионес Техникас Ен Симентасион СА ДЕ Сухопътни войски " и испанската " Проес Консулторес " ) предлага да извърши тези действия против малко повече - 79.5 млн. лева без Данък добавена стойност. Техническата му оценка е доста по-малка - едвам 20 точки.

А претендентът на " Трейс Груп Холд " е отхвърлен, само че съответната причина не бе посочена и ще стане забележима по-късно в протокол. В строителния отрасъл означават, че " Трейс " съвсем не е получавало държавна поръчка след злополуката до Своге.

До 10 дни здравният министър Кирил Ананиев би трябвало да излезе с решение за спечелилия от търга, изясни ръководителят на комисията по оценка и шеф отдел " Обществени поръчки " в здравното министерство Антон Господинов.

Как се стигна дотук

Още през 2018 година здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че ще такова лечебно заведение ще има и то ще се намира в карето на болница " Александровска ". За апетитния терен от десетилетия текат полемики за това по какъв начин да се " усвои ". Строителството е почнало 1978 година и е прекъснато 1991 година, от този момент скелето се разрушава, а и една ли построеното дава отговор на сегашните стандарти за детска болница.

Поръчката бе пусната през лятото на м.г., само че се забави. Малко след оповестяването на търга Камарата на архитектите в България (КАБ) апелира процедурата пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Тогава архитектите настояха като краткотрайна мярка Комисия за защита на конкуренцията да спре поръчката, до момента в който жалбата им се прегледа всъщност.

В последна сметка през ноември тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбата на КАБ по този начин търгът продължи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР