Недостигът с инсулин се явява на определени периоди и в

...
Недостигът с инсулин се явява на определени периоди и в
Коментари Харесай

Проблемът с недостига на инсулин в аптеките е хроничен


Недостигът с инсулин се явява на избрани интервали и в това отношение желая да кажа, че решението е новият закон за лекарствените артикули в хуманната медицина.

Това сподели министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев в отговор на въпрос на БГНЕС дали е осведомен с проблем с дефицит на инсулин в аптеките.

Здравният министър уточни, че там процесът, който плануват, не може да допусне такава липса. „ Да се надяваме, че народните представители в бърз порядък ще одобряват този закон. При приемането му казусът освен за инсулина, само че и за другите медикаменти ще бъде решен “, съобщи Ананиев.

Забавянето доставките на инсулин в аптечната мрежа е продължителен проблем. В началото на всяка година има закъснение на доставките, алармираха пациенти. Това основава проблем за тях да закупуват свободно животоподдържащото лекарство, отпускано от НЗОК. За следващ път при започване на месец май има неналичието на инсулина Новорапид в част от аптеките в София.

БГНЕС попита и НЗОК осведомени ли са с казуса и на какво се дължи неналичието на инсулин Новорапид в софийски аптеки. От пресцентъра там показаха, че при тях няма постъпили нито писмени, нито устни сигнали от пациенти за липса на Новорапид в аптечната мрежа. Те показаха, че според самостоятелния контракт на аптеките с Районната здравноосигурителна каса, те са длъжни в 24-часов период да обезпечат изчезналия медикамент на пациента. От касата показаха, че най-важно е, когато пациентите имат някакъв проблем да подават сигнал. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР