Недостигът на работници и ограниченията за контакти между хората заради

...
Недостигът на работници и ограниченията за контакти между хората заради
Коментари Харесай

Възходът на роботите: Коронавирусът засилва търсенето на роботизирания труд в Китай

Недостигът на служащи и рестриктивните мерки за контакти сред хората поради пандемията от ковид имат капацитета да усилят търсенето на услугите на роботи в Китай, което може да даде подтик на бранш, който се стреми да се разрасне в индустриален мащаб.

Инвеститори, които са експерти в бранша на роботиката, споделиха, че чакат поръчките от Китай да се усилят доста тази година, като се има поради ползата от края на януари, когато вирусът стартира да се популяризира в Китай.

Обслужващите роботи могат да се трансфорат от изобретение за доставки на храни и питиета в заведенията за хранене и хотелите в войска, която извършва значими задания в лечебните заведения, където има доста прецизни правила за отбягване на контакт.

Секторът на опазването на здравето в действителност е доста настоящ, сподели Емил Йенсен, вицепрезидент, отговарящ за китайските продажби, на датската компания Mobile Industrial Robots, която създава роботи по поръчка, употребени както в лечебните заведения, по този начин и в заводските цехове.

Отчитаме неведнъж нарастване на търсенето от лечебните заведения, а и доста хора се обръщат към нас за първи път, сподели Йенсен.

Търсят се роботи за стерилизация, които разпръскват UV светлина в пространствата, с цел да убиват микроби.

В съпоставяне с роботите, които виждате в индустриалните фабрики, тези наподобяват като хитро приспособление, в които няма нищо неповторимо, споделя Гон Пън, заместник-декан на университетската обща болница на Шънчжън.

Когато обаче вирусът удари, разнообразни компании подариха роботи за доставка на храна и стерилизация на лечебните заведения, доказвайки какъв брой са потребни и за предотвратяването на предаването на вируса, по този начин и при осъществяването на доставки.

Преди да бъдат въведени роботите, всякога когато медицинският служащ трябваше да даде храна на пациент, тя или той трябваше да носят защитно облекло, чието обличане лишава 10 минути, сподели Гон.

Това се случи, когато защитните средства не бяха в обилие, тъй че роботите ни помогнаха доста, добави той.

Шанхайската Keenon Robotics, която отдава продава роботи за доставка на храна на клиентите в заведенията за хранене като да вземем за пример веригата Haidilao, разгласи, че форсира проектите си да стартира да продава медицински роботи.

Планирахме го за по-късно, само че вирусът ни накара да ускорим нещата, сподели в изявление основният изпълнителен шеф Ли Тон.

Пекинската Yunji Robotics, която създава роботи за доставка, и шанхайската TMIRob, която прави роботи за стерилизация, усилиха разпространяването на продукцията си поради вируса, твърди вложителят Ю Чън, ръководещ шеф на компанията за рискови вложения Yunqi Capital.

Извън Китай датската UVD Robotics, която създава роботи за UV стерилизация, разгласи съглашение за дистрибуция с китайски снабдител на здравно съоръжение. Това ще й помогне да внедри роботите си в китайските лечебни заведения.

Ю Чън, съгласно който китайските компании са продали към 15 000 обслужващи робота от 2018 година, сподели, че чака поръчките за обслужващи и дезинфекциращи роботи да се усилят трикратно тази година.

Автоматизация на заводите

Наред с роботите за обслужване пандемията от ковид може да даде подтик на автоматизацията в заводите.

Много китайски фабрики за полупроводници, ситуирани в епицентъра на разпространяването на вируса Ухан, работят без спиране, което се изяснява със мощно автоматизирания развой на произвеждане съгласно специалисти в бранша на чиповете.

Самият вирус обаче също съставлява спънка за по-широкото, продължително автоматизиране, защото провокира стопански усложнения за доста компании.

Хуан Лю от компанията Mujin, която създава интелигентни роботизирани системи за подбиране, показва, че фирмите постоянно би трябвало да харчат милиони долари за базов автоматизационен план, чието привършване може да отнеме шест до дванадесет месеца.

При новите клиенти зависи кой фактор надвива, споделя Лю.

Необходимостта да бъде сменена работната мощ през интервала на вируса или потребността да се балансира бюджетът, защото продажбите спадат, добави той. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР