Недостигът на работна сила в Германия продължава да нараства, като

...
Недостигът на работна сила в Германия продължава да нараства, като
Коментари Харесай

В Германия има 2 млн. свободни работни места, обяви работодателска организация

Недостигът на работна мощ в Германия продължава да нараства, като броят на свободните позиции е достигнал два милиона в страната, която се сблъсква със застаряващо население. Това се показва в изследване, оповестено през вчерашния ден от работодателска организация.

" В Германия има два милиона свободни работни места, което води до загуба от 100 милиарда евро от основана стойност ", съобщи на конференция Ахим Деркс, ръководител на Асоциацията на немските индустриално-търговски камари (DIHK), която е осъществила изследването.

След като интервюира 22 000 немски компании, организацията удостовери, че " половината " от тях изпитват компликации да попълнят свободните си работни места. Това е " връх ", съгласно асоциацията.

Германия от години се сблъсква с дефицит на работна мощ поради застаряването на популацията в основни браншове като индустрията, опазването на здравето, хотелско-ресторантьорския бранш и строителството.

Понастоящем към 58 на 100 от фирмите в промишления бранш се оплакват от липса на работна мощ, регистрира работодателската организация. Засегнати са емблематични браншове за немската икономическа мощ като машиностроенето (67 на сто) и автомобилостроенето (65 на сто).

В сферата на опазването на здравето и обществените грижи дефицитът се усеща при цели 71%, отбелязва " Дойче веле ".

Затрудненията на логистичната промишленост също вършат усещане. " Липсата на водачи в логистичните компании затруднява от ден на ден навременното снабдяване на крайни артикули в търговията, както и на първични материали и материали в индустрията ", споделя Деркс.

В сферата на хотелиерството дефицитът на личен състав докара до ограничение на предлаганите услуги и понижаване на работното време.

" Квалифицираната работна мощ е изключително търсена ", отбелязва Асоциацията на немските индустриално-търговски камари.

" Енергийната рецесия и разтърсванията по веригите за доставки не са единствените рискови фактори за деиндустриализация на Германия, към тях се прибавят и проблемите с наемането на личен състав ", заключи Деркс.

Работодателската организация цитира измежду опциите за разрешаване на казуса " по-добрия баланс сред персоналния и професионалния живот " на чиновниците, " по-значителното присъединяване на възрастните хора на пазара на труда " и " намаляването на бюрокрацията ".

Една от съсловните организации на лекарите в Германия неотдавна прикани всички медицински кабинети да преминат към четиридневна работна седмица. Освен от стопански съображения, това би било и " знак против все по-нарастващата администрация в лекарските практики и средство за битка с дефицита на квалифицирани служащи ".

Асоциацията на немските индустриално-търговски камари прикани " да се улесни имиграцията на работна мощ " и образованието на чужденци, най-много украинци, които са пристигнали наскоро на територията на страната.

Германското държавно управление към този момент изрази предпочитание да улесни визовата си политика, с цел да притегли задгранична работна мощ.

Управляващата коалиция отпред с Германската-социалдемократическа партия, партия " Съюз 90/Зелени " и Свободната демократическа партия одобри точкова система, въодушевена от канадския модел за привличане на чужденци, които не са от Европа и ще улесни политиката си за натурализация.

Според показания през септември документ Берлин чака да има дефицит на към 240 000 квалифицирани чиновници до 2026 година.

Според DIHK 35% от предприятията се надяват, че казусът частично ще бъде решен и посредством улеснение на наемането на задгранични квалифицирани служащи. Оценките сочат, че всяка година са нужни общо 400 000 имигранти, с цел да се запълни дефицитът на работна ръка на немския пазар на труда.

Според Института за проучване на заетостта немският пазар на труда може да се свие с до седем милиона служащи до 2035 година, в случай че не се подхващат ограничения, отбелязва " Дойче веле ".
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР