Недостигът на места в държавните старчески домове даде възможност на

...
Недостигът на места в държавните старчески домове даде възможност на
Коментари Харесай

Превръщат хотели край Варна в хосписи

Недостигът тук-там в държавните старешки домове даде опция на доста от хотелиерите по морето да се спасят от банкрути, като трансфорат материалната си база в приюти за възрастни.

Официално субсидираните от страната във Варненско домове са два, с потенциал по-малък от 200 души. Единият е в село Ветрино и е единствено за 10 души, а другият е Комплексът за обществени услуги „ Гергана “ в курорта „ Св. Константин и Елена “, в който се съвместяват под един покрив Дом за остарели хора със 100 места и Дом за пълнолетни лица с физически увреждания с потенциал от 50 души. Те употребяват общи пространства - хотелска част, кухненски блок и перално помещение. Всяка една от стаите има личен хигиеничен възел и тераса. В дома се настаняват мъже и дами, навършили пенсионна възраст, със или без експертно решение на ТЕЛК. При настаняване се изготвя оценка на потребностите като екип от експерти, открива психическото и физическото положение досега на потребителя и по отношение на него извлича тези потребности, с които е належащо да се работи отсега нататък. Акцентира се върху акомодация към новата среда и психо-социална поддръжка.

Медицинските услуги включват правене на персонален амбулаторен картон на всеки начинаещ, профилактика, прегледи и имунизации, диагностика и лекуване на болесттите, ориентиране и образуване на съвещания със съответния експерт, определяне на диетично хранене, съобразено със болесттите на домуващите и други Потребителите заплащат такса в размер, избран в цената за таксите за обществените услуги, финансирани от републиканския бюджет. Тя е 70 % от пенсията на индивида. Възрастните хора се обслужват от личен състав от 65 души, измежду които най-многочислени са медицинските сестри и санитарите. Настаняването се прави от Дирекция „ Социално подкрепяне ” - Варна. Заради доста положителните условия, потенциалът е напълнен и настаняването на нови хора в „ Гергана “ става единствено в случай че някой от домуващите почине. Алтернативата са частните приюти, които край Варна са над 20. Част от тях оферират първокласни услуги и положително обслужване, само че има и други, за които околните са с поредност недоволства за неприемливи условия на живот, неприятна храна и грижа за възрастните хора.

Цените в частните приюти са от 500 до 1000 лв. на месец като се образуват от редица екстри, измежду които са броят на настанените в стая, тежестта на болесттите и положението при приема за домуване. В други случаи няма никакви екстри, обслужването е занижено и недоволствата са доста, като постоянно водят до пренасяне на възрастния човек в различен дом. През годините в покрайнините на Варна бяха открити и няколко случая на незаконни старешки домове. При единия от тях в местността Ален мак пожар, при който почина стара жена, а петима други бяха обгазени, стана причина обществените да схванат за несвойствените функционалности на пригодената за задачата вила, в която домували възрастни. При различен случай санитар, ограбил стара пациентка от дом за остарели хора, бе наказан на 5 години затвор. Той влезнал след среднощ в стаята на старата жертва, притиснал лицето й с възглавница и със мощ издърпал чантата със 73,50 лв. от пенсията и мобилния й телефон. /monitor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР