Недостигът на квалифицирани кадри в Германия намира ново нестандартно решение

...
Недостигът на квалифицирани кадри в Германия намира ново нестандартно решение
Коментари Харесай

Как IT-специалисти от Африка могат да помогнат на Германия

Недостигът на квалифицирани фрагменти в Германия намира ново ексцентрично решение - софтуерни компании наемат IT-специалисти от Африка, които да работят отдалечено за немския пазар, споделя " ".

Августин Норманьо прекарва месеци без работа, откакто приключва образованието си по осведомителни технологии в Акра - столицата на Гана. Причината - липса на опит. След това негов другар го показал на немска софтуерна компания AmaliTech. Година по-късно, Норманьо съвсем се е обучил за софтуерен инженер.

" В момента задачата ми е да работя в сервизен център и да доразвия уменията си там ", споделя младежът. AmaliTech предлага работа отдалечено за немския пазар - без да се постанова на чиновниците да напущат Гана. Седалището ѝ се намира в Кьолн. Фирмата свързва служащи от Гана и Руанда с локални и интернационалните клиенти.
В Африка се построява идващото потомство софтуерни специалисти. За Германия това може да съставлява отговор на в IT сферата. Екхард Боде от Института за международна стопанска система в Кил разяснява, че този модел може да сътвори казус: африканският континент предлага огромен капацитет за понижаване на дефицита на работна ръка. Било то аутсорсинг на работа, която не може да бъде осъществена в Германия заради неналичието на фрагменти, както прави AmaliTech, или посредством имиграцията на квалифицирани служащи оттова.

Спирачка пред просперитета?

Боде разяснява, че в Германия е нужна по-голяма смяна в мисленето на обществото. " Наистина ли ние, германците, сме подготвени да приемем имиграцията ", пита той. " може да се трансформира в спънка пред растежа и просперитета в бъдеще, в случай че не предприемем по-решителни ограничения за противопоставяне, в сравнение с до момента ", счита специалистът.
И по всяка възможност този проблем не може да се реши без приемане на повече трудови имигранти. Технологичният бранш е изключително обиден от дигитализацията на доста процеси. IT плановете в обществената администрация в Германия не се развиват изключително добре. В момента в фирмите има дефицит на 137 хиляди IT-специалисти.

Печеливша обстановка и за Африка, и за Германия

IT пазарът предлага печеливша обстановка и за Африка, и за Германия посредством опцията за отдалечена работа. " По този метод се укрепва основата от квалифицирана работна ръка в международен мащаб, а се понижава приключването на мозъци ", споделя Наджим Азахаф, специалист по миграция във фондация " Бертелсман ".

Съществуват доста пилотни планове с разнообразни модели - в Източна Европа, Азия и Латинска Америка. " Но би трябвало да се съсредоточим повече и върху страните от Субсахарска Африка. Първоначалните спънки там може да са малко по-значителни, само че капацитетът за всички е по-голям ", счита той.

Често вложителите да вземем за пример имат предубеждения във връзка с съвместимостта на просветителните степени сред страните.

Център за гении в Източна Африка

За разлика от Германия, в Африка се следи демографски остатък от младежи. Наджим Азахаф от фондация " Бертелсман " е уверен, че тази опция би трябвало да се употребява. От страните в Северна Африка обещаващи подходи се срещат в Тунис и Мароко.

В Южна и Източна Африка също има доста млади гении, които работят като софтуерни инженери и програмисти за немски и европейски клиенти. През 2019 година Аня Шльосер основава в Хамбург компанията Code of Africa, с цел да построи гъвкави и добре подготвени млади екипи в Източна Африка.

 В Европа не доближава работна ръка и казусът не е единствено неналичието на хора с умения В Европа не доближава работна ръка и казусът не е единствено неналичието на хора с умения

В момента в централата на нейната компания в Руанда работят 10 чиновници на цялостно работно време. Има и още 40 експерти, които работят от Кения, Уганда и Демократична република Конго. " Нашата цел е младежите да не емигрират, а да могат да изградят резистентен живот за себе си в Източна Африка и да си обезпечат трудови приходи ", споделя Шльосер пред Дъждовни води.

Стажантите Билал Абубакари и Августин Норманьо към този момент желаят да останат в Гана. Абубакари е стимулиран да се специализира в региона на осведомителните технологии. " Ако остана в AmaliTech, мога да последвам този път, а след 10 години бих могъл да погледна към други пазари. Например към Европа ", изяснява проектите си той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР